Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is het verantwoord om aan de Ramadan te doen als je ziek bent? 

Een van de verplichtingen die in de Koran vermeld staat, is het vasten tijdens de maand Ramadan van zonsopgang tot zonsondergang. 

De Koran stelt een uitzondering voor deze vasten-regel, onder anderen voor kinderen en zieken. Mensen met bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte) vallen ook onder deze uitzondering en zijn dus niet verplicht om vasten. Als je je toch aan de Ramadan wilt houden, is het aan te raden om te overleggen met de arts en eventueel met een islamitisch geestelijke.

Voor sommige mensen is het niet mogelijk om zonder overleg gedurende zo'n lange tijd niet te eten en te drinken. Mensen die een bepaald dieet moeten volgen omdat zij een bepaalde aandoening hebben bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor sommige mensen met diabetes. De bloedglucosespiegel zal hierdoor ontregeld raken. Het is daarom belangrijk in overleg met de arts het spuitschema tijdelijk aan te passen, door de insuline-injecties toe te dienen na zonsondergang als je wat gaat eten en/of drinken en daarbij rekening houdt met de koolhydraten in de voeding. Vooral in de overgangsperiode is een regelmatige zelfcontrole van de bloedglucose aan te bevelen.

Heb je diabetes of een andere aandoening waarbij je op geregelde tijden moet eten, en wil je je aan de Ramadan houden? Is dit voor jou een dilemma? Hoe los je dit in de praktijk op? En vind jij het eigenlijk wel verantwoord om te vasten als je (ernstig) ziek bent?

Verder lezen

Reacties

 • Noehaila

  19 mei 2018 01:45

  Ik heb een nier sinds toen ik geboren was en ik vast af en toe, maar elke keer als ik vast voel ik dat ik beetje misselijk ben. Is dat normaal of mag ik gewoon vasten?

  • Yasmina

   15 mei 2018 18:04

   Ik heb een vraag. Ik heb traagwerkende schildklier is het verantwoord om te vasten?

   • Imnpje

    28 juni 2016 21:02

    Mag je eten als je verkouden bent of griep hebt en je je echt ziek voelt, terwijl je verplicht bent?

    • Anoniem

     09 juni 2016 00:27

     Ik heb één nier, omdat ik die heb afgestaan. Ik heb aan mijn huisarts gevraagd of ik mag vasten, zijn antwoord is nee, omdat het teveel uren zijn zonder vocht. Ik wil graag weten of het is toegestaan om dan niet mee te doen met de ramadan of toch wel?

     • Asma

      28 juni 2015 23:27

      Ik voel mijn rot omdat ik de ramadan niet kan volhouden. Dit is trouwens mijn eerste keer dat ik mee doe aan de ramadan. Ik ben een bekeerling. Ik heb ook een nier waarbij ik altijd veel moet drinken is mij gezegd. Toch heb ik nu het idee dat ik geen goede moslima ben. Is dat ook zo? Kan iemand die er verstand van heeft mij raad geven?

      • Said

       14 juli 2013 21:37

       Hallo, ik heb zware epilepsie en ik heb hartproblemen. Mijn dokter zei: je moet niet ramadan, want ik krijg veel probleem met me tong beet. Ik moet veel drinken en medicijnen. Is dit toegestaan?

       • Yasmine

        14 juli 2013 19:48

        Ik heb een lage bloeddruk en heb vaak draaiingen en misselijkheid. Mag ik ook meedoen voor het vasten?

        • Nadia

         12 juli 2013 10:39

         Ik heb in april een spuitje gekregen om niet zwanger te worden. Ik dacht de pil vergeet ik toch altijd, dus ik dacht het is de beste oplossing, maar gyneocoloog zei niet dat je er regelmatige bloedingen van kon krijgen. Ik heb ze elke dag wat moet ik doen?

         • Beperkingmeid

          28 april 2013 01:41

          Ik heb een licht verstandelijke beperking en autisme, pdd-nos. Ik heb een IQ van een kind van 5 - 9 jaar!! ik drink 's morgens en 's avonds medicatie daar voor!! Maar aan de buitenkant zie je niet aan mij dat ik beperking heb!! Ik ben heel slim, maar soms heb ik wel heftige drifbuiten, angst, woede, hyperventileren daardoor!! Maar ik ben wel een meid van 26 jaar oud, mag ik mee doen aan de ramadan??? Zo ja, waarom? Zo nee, ook alstublieft antwoord!!!

          • Nour

           24 augustus 2009 00:13

           as salaam u alaikum,

           ik wil graag de ramadan volbrengen het enige probleem is dat ik nierpatient ben en dus veel water moet drinken. ik vind het erg moeilijk want ik ben bang dat ik het niet kan volbrengen. ik werk 10 uur per dag en draai ook slaapdiensten dus ik heb zo en zo al een onregelmatig leven. ik heb op het moment geen goede nefroloog omdat die van mij met pensioen is. het niet drinken daar zit ik het meeste mee. ik ben zo bang dat ik schade aan mijn lichaam toebreng maar ik wil graag wel meedoen. zijn er tips hoe ik het kan aanpakken? ik slik zo en zo bloedverunnende middelen om mijn bloeddruk bij de nierslagader op peil te houden. ook ben ik een risicogeval voor de mexicaanse griep omdat ik een autoimuumziekte heb. hoe kan ik toch meevasten en geen schade toebrengen aan het lichaam? moet ik bijv. multivitamine slikken? of vitamine c? help mij alstublieft het is erg belangrijk voor mij. met vriendelijke groeten Nour

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -