Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vrouwen blessuregevoeliger door hormonen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Daily Mail

Vrouwen lopen tijdens bepaalde fases van hun cyclus meer risico op sportblessures. Dat is de uitslag van een recent Canadees onderzoek. Wetenschappers van de University of Calgary wilden weten wat de reden is dat vrouwen tot acht keer meer kans hebben op beschadiging van de kniebanden dan mannen. Hun vermoeden was dat het te maken heeft met hormonen; daarom onderzochten zij 26 vrouwen gedurende hun gehele menstruatiecyclus.

Daarvoor werd de cyclus opgedeeld in drie stadia: de periode voor, tijdens en na de ovulatie. Tijdens iedere periode deden de vrouwen diverse eenvoudige sportoefeningen en ââ¬âbewegingen waarna hun kniegewrichten werden geanalyseerd. Daaruit bleek dat het kniegewricht van een vrouw voor en tijdens de ovulatie zwakker is; dat zijn precies de periodes waarin de oestrogeenproductie juist toeneemt.

Een zwakker kniegewricht vergroot de kans op het krijgen van blessures. De veranderde hormoonhuishouding speelt dus ook een rol bij de blessuregevoeligheid van vrouwen. In de knie bevinden zich namelijk oestrogeenreceptoren. Oestrogeen staat ook bekend om het verzwakken van ligamenten.

TIP! Meer lezen over de menstruatiecyclus en menstruatieklachten? Uitgebreide informatie over deze onderwerpen, handige tips en leuke achtergrondweetjes vind je in de Special Menstruatieklachten
.
- Advertentie -
- Advertentie -