Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'UV-licht voorkomt overgewicht en Diabetes type 2'

woensdag 12 november 2014 | Bron: Anp.nl

'UV-licht voorkomt overgewicht en Diabetes type 2'

Goed nieuws voor zonaanbidders: wie regelmatig geniet van de zon verzamelt niet alleen een gezonde dosis vitamine-D, maar heeft ook minder kans op overgewicht en het ontstaan van Diabetes Mellitus type 2. Dat ontdekte Schotse wetenschappers in een studie naar de effecten van regelmatige blootstelling aan ultraviolet licht.

Behalve het aanvullen van onze voorraad D-vitamines, heeft zonlicht dus nog meer gezondheidsvoordelen. De onderzoekers bestudeerden de resultaten van een groep mensen die regelmatig in aanraking kwamen met zonlicht tegenover een controlegroep die vitamine-D supplementen kregen. Daaruit bleek dat de preventieve effecten alleen toegeschreven kunnen worden aan daadwerkelijke blootstelling aan UV-licht.

Zonnekuur

In het onderzoek wordt nog maar eens aangetoond hoe belangrijk de zon is voor het behoud van een goede gezondheid: “Door onze moderne leefstijl, krijgen we structureel te weinig dag- en zonlicht. We leven en werken vooral binnenshuis. In de periode van september tot mei is de Nederlandse zon bovendien niet krachtig. Voor een preventief effect op overgewicht en Diabetes 2, zou volgens deze studie een zonnekuur essentieel kunnen zijn," zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -