Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Taboe op vaginale klachten en andere intieme problemen

dinsdag 28 juli 2020 | Bron: Kien Onderzoek, Onderzoek Weber Shandwick Gezondheid Vrouwen (maart, 2015)

Taboe op intieme gezondheidsproblemen vrouwen

Vrouwen hebben het liever niet over intieme gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Weber Shandwick onder 1075 Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 49 jaar. Er rust vooral een taboe op vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies, vaginisme en vleesbomen (baarmoedermyomen).

Als het aankomt op typisch intieme vrouwelijke aandoeningen bij de intieme delen, dan vindt één op de zeven vrouwen het al snel te privé om over te praten. Vooral jonge vrouwen tussen de vijfentwintig en negenentwintig jaar houden liever hun mond. De helft van alle vrouwen vindt het zelfs behoorlijk of ontzettend vervelend om deze klachten te bespreken.

Taboe op vleesbomen

Opvallend is dat vleesbomen doorgaans iets makkelijker bespreekbaar zijn dan vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies en vaginisme. Wel heerst er nog veel onwetendheid. Slechts zestig procent van de vrouwen weet bijvoorbeeld dat het bij vleesbomen gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder. Zo'n twintig procent denkt onterecht dat het gaat om uitstulpingen bij de baarmoedermond. Opvallend is dat slechts zestien procent van de vrouwen weet dat de aandoening baarmoedermyomen exact hetzelfde is als vleesbomen.

Vleesbomen behandelen

Ook over de behandelmogelijkheden bestaat nog veel verwarring. Hoewel er medicijnen bestaan om vleesbomen te verwijderen en bijna de helft van de vrouwen aangeeft dat zij medicatie zouden verkiezen boven het ondergaan van een operatie, denkt ruim zestig procent dat het operatief verwijderen van vleesbomen de meest geschikte behandeling is. Twaalf procent denkt dat het volledig verwijderen van de baarmoeder de enige oplossing is. 

De hoogste tijd dus om het taboe te doorbreken. Vermoed je dat je vleesbomen hebt, raadpleeg dan altijd een arts. Op fibroidsconnect.com vind je meer informatie over vleesbomen en behandelmogelijkheden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -