Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuwe therapie van Universiteit Maastricht pakt oorsuizen aan

donderdag 28 februari 2019

Oor van kind

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een nieuwe therapie voor oorsuizen (tinnitus) ontwikkeld die wordt aangemerkt als standaardbehandeling. Mensen met ernstige tinnitusklachten kunnen cognitieve therapie volgen om beter om te kunnen gaan met hun klachten. De therapie is gericht op het verminderen van angst als reactie op de tinnitusklachten.

Mensen met oorsuizen horen vaak een ruisend, piepend of fluitend geluid. De medische wereld is al jaren op zoek naar een effectieve behandeling van oorsuizen.

Eerder onderzoek

Cognitieve gedragstherapie bij oorsuizen is ontwikkeld door UM-onderzoeker Dr. Rilana Cima, in samenwerking met het MUMC+, klinische experts van Adelante Audiologie & Communicatie en professor Johan Vlaeyen. Cima geeft aan dat in het verleden al gezocht is naar een connectie tussen de persoonlijkheid van de patiënt, het volume van het waargenomen geluid en het laten horen van een tegengeluid. Echter bleek geen van deze voorgenoemde punten een effect te hebben op tinnitus of hiermee gerelateerd te zijn. De huidige standaard behandeling van oorsuizen bestaat op dit moment voornamelijk uit het maskeren van het geluid, maar Cima geeft aan dat dit slecht om het bestrijden van de symptomen gaat en niet om het aanpakken van het probleem.

Behandeling richt zich op dagelijks functioneren

Volgens Rilana Cima zijn de klachten die fantoomgeluiden (geluiden die niet van buiten komen en voor anderen niet merkbaar zijn) met zich meebrengen goed te vergelijken met chronische pijnklachten. Daarbij zegt Cima: “Een medische oorzaak is niet te vinden, dus qua behandeling kun je beter focussen op het dagelijks functioneren van mensen mét die klachten. Net als bij een spinnenfobie is ook bij tinnitus sprake van een sterke angstreactie. Wij trainen mensen eigenlijk om die angstreactie uit te doven.”

Behandeling in basispakket

De behandeling wordt op dit moment alleen uitgevoerd in zorgcentra in Hoensbroek en Eindhoven. In januari 2019 is de therapie opgenomen in het basispakket van zorgverzekeringen. Daarnaast is de behandeling door Zorginstituut Nederland bekroond tot ‘expliciete zorg’ voor verzekeraars. Binnen Europa wordt de behandeling beschouwd als een ‘sterk aan te raden behandeling.’

Bron: Universiteit Maastricht

.
- Advertentie -
- Advertentie -