Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nederlanders eten steeds gezonder

donderdag 22 november 2018

Vrouw snijdt groente en fruit

Nederlanders eten gezonder dan vroeger. Zo eten we meer groente en fruit, minder vlees en drinken we minder suikerhoudende dranken. Dat blijkt uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

Babystapjes

In de periode 2012-2016 blijken we iets gezonder te eten ten opzichte van 2007-2010. We gaan met babystapjes vooruit. Zo is de fruitinname gestegen met 8 procent. Dit komt bijvoorbeeld neer op twee appels per maand of één mandarijn per week. Ook blijken we iets meer groenten te eten dan voorheen. Verder eten we nu per dag ongeveer 100 gram vlees. Dat is zo’n 8 procent minder dan in 2007-2010.

Ook suikerhoudende dranken zijn zowel kinderen als volwassenen minder gaan drinken. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken minder per week dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 ml per week. Aan het einde van de peiling dronken kinderen nog 620 ml suikerhoudende dranken per dag en volwassenen 325 ml per dag.

Gezondheidswinst

Er is nog veel gezondheidswinst te behalen. Momenteel voldoen de meeste Nederlanders nog niet aan de Richtlijnen goede voeding. Er wordt onder andere aanbevolen om meer plantaardige voedingsmiddelen te eten. Hierdoor kan uiteindelijk het risico op bepaalde aandoeningen – zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes – teruggedrongen worden.

Voedselconsumptiepeiling

Met de peiling wordt het voedingspatroon van ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. Er komt naar voren wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Dit verschaft beleidsmakers en professionals meer inzicht, waardoor ze aan de slag kunnen voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Bronnen: Wateetnederland.nl (website van het RIVM), Richtlijnen goede voeding 2015

.
- Advertentie -
- Advertentie -