Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nazorg Palliatieve zorg kan beter

dinsdag 14 juli 2015 | Bron: Nivel.nl

Nazorg Palliatieve zorg kan beter

Hoewel er veel goed gaat in de palliatieve zorg is er in de nazorg voor naasten nog wel verbetering mogelijk. Dat blijkt uit een publicatie van het NIVEL in het vaktijdschrift Kwaliteit en Zorg.

Patiënten en nabestaanden zijn positief over de palliatieve zorgverlening zelf en noemen deze bijvoorbeeld ‘respectvol en liefdevol’. Na het overlijden zijn de ervaringen van nabestaanden echter wat minder positief. 58% geeft aan dat er geen afscheid- of evaluatiegesprek is gehouden en dat zij niet op de hoogte waren van de mogelijkheden met betrekking tot nazorg.

Belang van nazorg

NIVEL programmaleider prof. Anneke Francke: “Nazorg voor naasten is een onderdeel van goede palliatieve zorg. Maar het krijgt soms weinig prioriteit. Het lijkt erop dat naasten als de patiënt is overleden, soms snel uit het vizier raken van zorgverleners. Als we de lat in de palliatieve zorg hoog leggen, dan betekent dat ook dat er aandacht moet zijn voor de ondersteuningsbehoeften van de naaste familie.”

In het dossier Palliatieve zorg: van indicatiestelling tot terminale zorg lees je meer over palliatieve zorg en wat daar allemaal bij komt kijken.

.
- Advertentie -
- Advertentie -