Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mooie zomer eist recordaantal BBQ-slachtoffers

donderdag 31 juli 2014 | Bron: Brandwondenstichting

Deze zomer zijn al 41 mensen met ernstige brandwonden opgenomen in de Nederlandse brandwondencentra. In alle gevallen waren brandbare vloeistoffen in combinatie met barbecueën of een vuurkorf de oorzaak.

Een worst op de barbecueHet opwarmen van een barbecue duurt altijd even. Om sneller een mooi vuur te krijgen, gebruiken veel mensen daarom spiritus. En hier gaat het vaak mis, volgens brandwondenarts Jos Vloemans. De meeste mensen weten niet hoe ze deze brandbare vloeistof moeten gebruiken en dat het zeer gevaarlijk is bij open vuur. Bij spiritius, maar ook andere brandbare vloeistoffen als lampenolie en bio-ethanol, komt altijd een gaswolk vrij na opening. Een vonkje in de gaswolk is genoeg voor een meters hoge steekvlam.  

Nog meer slachtoffers

De verwachting van artsen in de brandwondencentra is dat het aantal BBQ-slachtoffer nog flink toeneemt. “We hebben nog vele mooie dagen in augustus en september in het verschiet”, vertelt Vloemans. De brandwondenpatiënten die hij in zijn centrum krijgt, vormen volgens hem slechts het topje van de ijsberg. “Dat gaat alleen over de patiënten die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. De spoedeisende hulpafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen zien jaarlijks ook nog eens zo’n 30 mensen met lichtere brandwonden door toedoen van brandbare vloeistoffen”.

De Brandwondenstichting heeft een online BBQ-test ontwikkeld om veilig barbecuen te promoten.  De quiz bestaat uit acht vragen en laat niet alleen zien wat goede barbecuetechnieken zijn, maar geeft ook eerstehulptips bij brandwonden. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -