Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mei is de coeliakiemaand!

woensdag 04 mei 2016

Mei is de coeliakiemaand!

Ongeveer 1 op de 100 Nederlanders heeft last van coeliakie. Dit is een geschat aantal omdat veel mensen nog geen officiële diagnose hebben. De maand mei is daarom coeliakiemaand.

Initiatiefneemster Elize Vis wil met de mei coeliakiemaand meer bekendheid geven aan de ziekte zodat al die mensen die nog rondlopen met onbekende buikklachten snel geholpen worden. Samen met allerlei bloggers proberen ze hun verhaal overal in Nederland zo vaak mogelijk te vertellen.

Doel van de coeliakiemaand

Het doel van de coeliakiemaand is het creëren van meer bekendheid over coeliakie. Eliza Vis doet dit door lesmateriaal voor basisscholen beschikbaar te stellen en te flyeren in steden. Daarnaast zamelen ze tijdens de coeliakiemaand zoveel mogelijk geld in voor meer wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld door t-shirts te verkopen en door het organiseren van diverse acties. Verder geven de bloggers diverse tips over hoe je zo lekker en goedkoop mogelijk glutenvrij eet.

Glutenvrijdieet geen gezondheidshype

Glutenvrij eten wordt steeds populairder maar voor mensen met coeliakie is het zeer noodzakelijk om geen gluten binnen te krijgen. Als iemand met coeliakie iets met gluten eet, krijgt hij/zij daar namelijk direct last van. Veel mensen weten niet dat zij coeliakie hebben. De klachten zijn lastig te definiëren en de huisarts denkt daarom niet snel aan coeliakie. Dit terwijl coeliakie met een bloedtest gemakkelijk is vast te stellen.

Coeliakie evenementen

Als je wilt weten welke evenementen er allemaal worden georganiseerd in de coeliakiemaand kijk je op de site van coeliakiemaand.nl.

Gluten dossier

In het teken van de coeliakiemaand heeft gezondheidsplein een gloednieuw dossier over gluten. Kom alles te weten over het verschil tussen glutensensitiviteit, glutenintolerantie en een tarwe-allergie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -