Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mantelzorgers dementie vaker eenzaam

dinsdag 13 november 2018

mantelzorger en patiënt hand in hand

Mantelzorgers die voor hun naaste met dementie zorgen, voelen zich vaak eenzaam in vergelijking met de gemiddelde Nederlander. Eenzaamheid komt bij hen twee keer zo vaak voor. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland.

Sociale contacten onderhouden lastig

De helft van de mantelzorgers zorgt dagelijks of continu voor een naaste met dementie. Hierdoor is het voor hen lastig om sociale contacten te onderhouden. Uit het onderzoek blijkt dat 38% van de mantelzorgers minder contact heeft met familie en vrienden sinds zij zorg dragen voor een naaste met dementie. Dit geldt vooral voor de mantelzorgers die samenwonen met degene met dementie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij 47% van de mantelzorgers de zorg vooral op hen neerkomt. De andere 53% deelt de zorg met een of meerdere andere mensen.

Aanbeveling Nivel en Alzheimer Nederland

Vanwege de eenzaamheid van de mantelzorgers brengen het Nivel en Alzheimer Nederland een advies uit. Hieruit komt naar voren om te blijven investeren in voldoende mogelijkheden om tijdelijk vrij te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van dagopvang voor degene met dementie. Op die manier kan de mantelzorger meer aandacht besteden aan zijn of haar sociale contacten.

Alle uitslagen Dementiemonitor

Wil je alle uitslagen inzien van de Dementiemonitor? Bekijk hier het hele rapport Dementiemonitor 2018. Bekijk ook de infographics op Alzheimer Nederland voor een beeldvormende uitleg.

Bronnen: Alzheimer Nederland, Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Lees meer over dementie

.
- Advertentie -
- Advertentie -