Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Lachen net zo gezond als joggen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Ad.nl

Lachen is nóg gezonder dan we al dachten, zo blijkt uit tal van onderzoeken. Dus alle reden om dagelijks een gezonde portie humor tot je te nemen. Uit onderzoek bleek dat de ader vernauwde en de bloeddoorstroming daardoor met 35 procent verminderde bij iemand die naar een mooie film keek. De lachfilm There's something about Mary bleek een veel gezondere keus. Bij proefpersonen die hiernaar keken, werd de ader al lachend wijder en verbeterde hun bloedsomloop met 22 procent. Daardoor verminderde het risico op hart- en vaatziekten.

Lachen kan echter ook anders: Je hebt ook de sociale lach. En andere mensen lachen weer uit leedvermaak. Al deze vormen van lachen zijn gezond, hoewel leedvermaak natuurlijk minder aardig is. De allermooiste lach is volgens onderzoeker Jeffrey Wijnberg: ,,Als je iemand ánders aan het lachen maakt. Dat versterkt de band die je met elkaar hebt en dat verdiept het contact.''Studies onderschrijven dat lachen ontspant en energie geeft, en ook allerlei stofjes losmaakt die een positief effect hebben.Dat zijn bijvoorbeeld serotonine (een stof waar je vrolijk van wordt), endorfine (een natuurlijke pijnremmer) en gamma interferon (een stofje dat je immuunsysteem regelt). Wie wil er niet profiteren van een gratis en oergezond medicijn als een gulle lach?

.
- Advertentie -
- Advertentie -