Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Kappers kunnen helpen bij detectie huidkanker'

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: BBC News

Kappers kunnen en moeten worden opgeleid om hun klanten te controleren op huidkanker, dat stellen Britse gezondheidsexperts.

Huidkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker, maar een echte screening voor de ziekte is er niet, zo zeggen de experts. Vaak blijft de ziekte lang onopgemerkt waardoor behandeling moeizamer wordt. Kappers kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Bij 20 procent van de huidkankergevallen is er sprake van licht letsel op de hoofdhuid en de achterkant van de nek. Deze tekenen kunnen makkelijk aan de patiënt voorbij gaan, maar kappers zijn de ideale mensen om deze symptomen in een vroeg stadium te spotten, zo zeggen de experts. Van de kappers wordt niet verwacht dat ze een diagnose gaan stellen, maar wel dat ze de klant attent maken op bulten, bobbels of zweren. Hiermee kan de klant dan naar zijn huisarts stappen. Anekdotisch onderzoek suggereert dat een opleiding die de kapper helpt om ziektebeelden te herkennen haalbaar is.

.
- Advertentie -
- Advertentie -