Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Impact kanker op werksituatie onderschat

dinsdag 02 april 2019 | Bron: NFK

Impact kanker op werksituatie onderschat

Hoewel ziekte en behandeling van kanker grote impact heeft op de werksituatie ervaren kankerpatiënten de begeleiding als onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3500 (ex-)kankerpatiënten en 602 naasten naar de impact van kanker op hun werk.

Bij 90 procent van de respondenten is de werksituatie aangepast. Vijf op de tien mensen melden zich (gedeeltelijk) ziek. Een kwart stopt met werken en een kwart gaat (tijdelijk) minder uren werken. Eén op de tien mensen verliest zelfs zijn baan. Dit heeft voor zes op de tien mensen financiële gevolgen.

Begeleiding bedrijfsarts schiet tekort

Hoewel veel patiënten ook tevreden zijn over de begeleiding, missen bedrijfsartsen specifieke kennis en expertise volgens een kwart van de respondenten. Slechts een derde van de zorgverleners in het ziekenhuis praat met patiënten over hun werksituatie in de spreekkamer. Kankerpatiënten voelen zich onbegrepen.

“Wij vinden deze resultaten zorgwekkend. Bedrijfsartsen schieten nog vaak te kort in de begeleiding van kankerpatiënten. Kennis over kanker en de gevolgen daarvan lijkt te ontbreken”, zegt directeur-bestuurder van NFK Arja Broenland. Ze roept bedrijfsartsen op zich beter te verdiepen in de korte en lange termijn gevolgen van kanker.

Lees voor tips in de communicatie met je arts bij kanker het artikel hierover op Gezondheidsplein.

.
- Advertentie -
- Advertentie -