Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Grote verschillen in zorg tussen man en vrouw

dinsdag 06 oktober 2015 | Bron: WOMEN Inc

Onwetendheid verschil man en vrouw in zorg groot

Er bestaat veel onwetendheid rondom verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg, waardoor zorg vaak tekortschiet voor vrouwen. Daarom besteedde WOMEN Inc vorige week extra aandacht aan de verschillen in een talkshow in het VUMC, waar onder meer experts aan het woord kwamen.

Welke verschillen zijn er?

Voorbeelden van verschillen volgens Yolande Appelman, interventiecardioloog bij VUmc en lid van de Alliantie Gender & Gezondheid, zijn dat de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn, waardoor hartinfarcten soms niet worden herkend. Ook ontwikkelt slagaderverkalking zich anders bij vrouwen dan bij mannen en heeft roken bij vrouwen een grotere impact op hart en vaten dan bij mannen.

Oplossingen voor verschillen

Naast Appelman was psycholoog Petra Verdonk, die promotieonderzoek heeft gedaan naar genderverschillen in medisch onderwijs, aan het woord: “We moeten diversiteit integreren in geneeskunde onderwijs. In de bachelor, master en ook daarna in alle specialismen”. Jolanda van der Velden, fysioloog en directeur van Onderzoeksinstituut ICar-VU, benadrukte dat kennis over verschillen niet alleen bij wetenschappers blijft, maar ook de huisartsen bereikt. Aangezien zij degenen zijn die patiënten als eerste zien. Ook minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet van zich horen. Zij pleit voor meer erkenning voor verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg en heeft toegezegd hierin te zullen investeren.

Wat is WOMEN Inc?

WOMEN Inc is het netwerk voor alle vrouwen die zichzelf en elkaar, en daarmee hun kansen, willen versterken in Nederland. WOMEN Inc richt zich sinds 2013 op twee thema’s: geld en gezondheid.

.
- Advertentie -
- Advertentie -