Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gratis DNA-onderzoek voor donorkinderen

dinsdag 23 oktober 2018 | Bron: ChristenUnie

Donorkinderen moeten kosteloos kunnen uitzoeken wie hun biologische vader is, dat vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Op dit moment zijn de kosten voor inschrijving bij een DNA-databank €250. De ChristenUnie stelt een wetswijziging voor waarin de overheid deze kosten vergoed. 

Nieuwe donorwet

In 2004 werd de nieuwe donorwet ingevoerd. Sindsdien mag sperma niet meer anoniem worden gedoneerd. Donorkinderen kunnen hierdoor eventueel op latere leeftijd contact zoeken met hun biologische vader. Tot 2004 zijn er naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwerkt met behulp van anonieme donoren, die deze mogelijkheid niet hadden.

DNA-databank

Donoren en donorkinderen kunnen elkaar zoeken via een speciale databank. De kosten voor inschrijving bedragen €250,-. Voor donoren worden deze kosten vergoed, maar voor donorkinderen (nog) niet. Met het nieuwe wetsvoorstel wil de ChristenUnie ervoor zorgen dat deze kosten ook voor donorkinderen vergoed worden. Volgens Dik-Faber is het belangrijk om te weten van wie een kind afstamt. Niet alleen voor zijn of haar identiteit, maar ook voor het medische dossier. “Daar mag geen prijskaartje aan hangen”, aldus de ChristenUnie politica.

Geld terug

Zo’n duizend donorkinderen hebben zich al aangemeld bij de DNA-databank. Het is de bedoeling dat zij hun geld terugkrijgen na de wetswijziging. Naar verwachting wordt er een half miljoen euro uitgetrokken zodat donorkinderen zich in de toekomst kosteloos kunnen aanmelden.

Lees meer over sperma- en eiceldonatie

.
- Advertentie -
- Advertentie -