Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gelderlandse reizigers eisen toiletten in trein

dinsdag 26 maart 2019

Gelderlandse reizigers eisen toiletten in trein

In de provincie Gelderland zijn geen toiletten te vinden in de regionale treinen. Dit kan een groot probleem opleveren, voornamelijk voor mensen die soms acuut een wc nodig hebben. Denk hierbij aan de 2 miljoen Nederlanders met prikkelbaar darmsyndroom, zwangere vrouwen, zieken en jonge kinderen. Door geen toilet in de trein aan te bieden, wordt reizen voor deze mensen soms nagenoeg onmogelijk.

Ondersteund door patiëntenorganisaties en belangenvereniging Treinen met toiletten zijn twee Gelderlanders naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt. Ze eisen dat de regionale vervoerders in Gelderland (Arriva, Connexxion en Breng) toiletten in hun treinen aanbrengen. Ze claimen dat een grote groep chronisch zieken en gehandicapten gediscrimineerd wordt door het gebrek aan toiletten.

Niet reizen zonder toilet

Sommige mensen kunnen niet reizen zonder een toilet in de trein. Deze mensen kunnen wel afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en belanden zo in een impasse. Er is echter geen wettelijke verplichting voor de vervoerders om een toilet aan te brengen en hierdoor wordt een groep zieke mensen het reizen onmogelijk gemaakt.

De hoop is nu dat het College van de Rechten van de Mens zal meegaan in de claim dat het niet aanbieden van toiletten discriminatie is. Het College zal dan een advies uitbrengen waarop de vervoerders maatregelen kunnen nemen. Het advies is echter niet bindend en kosten van het aanbrengen van toiletten zijn hoog. Op 26 maart vindt de hoorzitting plaats.

Bron: NOS

.
- Advertentie -
- Advertentie -