Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dank je wel, bloeddonor!

dinsdag 11 juni 2019

Wereld bloeddonordag (WBDD) is in het leven geroepen om alle bloed- en plasmadonoren te bedanken voor hun levensreddende gift. De viering van WBDD gebeurt landelijk en regionaal op alle afnamelocaties op vrijdag 14 juni.

Op dit moment wordt er wereldwijd in meer dan zestig landen gebruik gemaakt van volledig vrijwillige en onbetaalde bloeddonaties. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 400.000 bloeddonateurs. WBDD is gericht op erkenning van deze belangeloze vrijwilligers. Daarnaast wordt deze dag aangegrepen om meer mensen te motiveren trouwe bloeddonors te worden, om op die manier de bloedvoorziening te kunnen garanderen.

Waarom verdienen zij een bedankje?

Eén op de vier Nederlanders heeft gedurende zijn leven wel eens een bloedtransfusie nodig. Bloed kan nodig zijn bij acute bloedingen na een ongeluk, maar ook bij aandoeningen waarbij een tekort aan ijzer of bloedplaatjes optreedt. Het bloed van bloeddonors, is dus essentieel.

Bloed doneren (n)iets voor jou?

Veel mensen vragen zich af of ze wel in aanmerking komen voor bloeddonatie. Zeker bij een (chronische) ziekte of bepaalde seksuele voorkeuren is er een verkeerd beeld ontstaan. Denk dus niet gelijk dat bloeddonatie niets voor jou is!  

Om een voorbeeld te noemen: mensen met gordelroos denken al snel dat zij niet in aanmerking komen om bloed (of plasma) te geven, terwijl plasmadonatie juist dan erg gewenst is vanwege de antistoffen die aangemaakt worden. Met die antistoffen worden medicijnen gemaakt voor kinderen met ernstige waterpokken. Lees meer over voorwaarden om bloed te mogen geven op Sanquin.

Bloed geven kost toch heel veel tijd?

Nee hoor! Het geven van bloed duurt in totaal ongeveer een uur, waarvan het daadwerkelijk bloed geven zelfs maar tien minuten duurt. Bloeddonatie vindt daarnaast niet wekelijks plaats, maar slechts vijf keer (maximum bij mannen) of drie keer (maximum bij vrouwen) per jaar.

Nog niet helemaal overtuigd? Doe hier de test van Sanquin bloedvoorziening en ontdek of jij in aanmerking komt voor bloeddonatie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -