Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aandacht voor mantelzorg!

vrijdag 08 november 2019 | Bron: Kanker.nl

Mantelzorg

Vandaag, 10 november, is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we mensen die voor een ander zorgen in het zonnetje. Mantelzorgers cijferen zich vaak helemaal weg voor degene die hulp nodig heeft. Even tijd voor zichzelf nemen schiet er dan bij in, terwijl dit juist nodig is om de zorg langer met plezier vol te houden. Daarom worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers een waardering.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende in je directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners horen hierbij. Je bent geen professioneel zorgverlener en wordt dus ook niet betaald voor de zorg die je verleent. Ook kan niemand je verplichten tot mantelzorg. Toch voelen veel mensen zich vaak verplicht tot het verzorgen van hun naaste, omdat ‘een ander dat ook voor mij zou doen’. Zorg jij voor je zieke moeder, opa, kind of buurman? Dan val je onder de noemer mantelzorger.

Mantelzorg in Nederland

In Nederland geven er rond de 4,4 miljoen mensen mantelzorg. Dit betekent dat ongeveer een op de drie mensen zorgt voor iemand in zijn of haar omgeving. Bijna een op de tien mantelzorgers ervaart de zorg als een zware belasting. Dit komt mede doordat veel mantelzorgers ook nog een betaalde baan hebben, naast de zorg die zij leveren aan hun naaste. Gelukkig kan de grote meerderheid van de mantelzorgers ook genieten van de leuke momenten van het zorgen voor een ander.

Activiteiten op de Dag van de Mantelzorg

Op de Dag van de Mantelzorg worden er speciaal voor alle mantelzorgers activiteiten georganiseerd. Zo zijn er cabaretvoorstellingen, muziekoptredens of goochelshows om naartoe te gaan. Ook kun je workshops volgen waarin je tips krijgt hoe je het beste om kunt gaan met alles wat er bij mantelzorg komt kijken.

Hulp voor de mantelzorger

Een dag of zelfs een weekje vrij is meestal moeilijk te organiseren voor een mantelzorger, omdat de zorg dan moet worden overgenomen. Gelukkig zijn er verschillende organisaties die kunnen helpen bij de dagelijkse zorg of deze soms zelfs (deels) op zich kunnen nemen. Lees meer over hulp voor mantelzorgers.

.
- Advertentie -
- Advertentie -