Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

95% van ons gedrag is onbewust

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Universiteit van Tilburg

We worden niet gestuurd door vrije wil, maar grotendeels door onbewuste processen. We denken dat we bewust oordelen, vergelijken en kiezen, maar dat is een illusie. Dit stelt hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, Fred van Raaij.

Onze onbewuste en bewuste processen werken wel samen: in het begin van een beslissingsproces heb je al snel een onbewuste voorkeur voor een bepaalde optie. Na het heel bewust afwegen van de voor- en nadelen van verschillende opties kies je altijd voor de optie waar je in het begin al een voorkeur voor had. Het onbewuste had dus al gekozen en het bewuste komt er achteraan om deze keuze te rechtvaardigen en rationaliseren.

Invloed van voorlichting en reclame
Doordat 95 procent van ons gedrag onbewust is, is dit op korte termijn niet door voorlichting of reclame te beïnvloeden. Voorlichting en reclame beïnvloeden namelijk alleen onze bewuste gedachten en hebben pas daarna, in mindere mate, onbewust invloed op ons gedrag.

Ons onbewuste gedrag is wel te beïnvloeden door de manier waarop opties worden aangeboden, bijvoorbeeld de volgorde of framing van een reclameboodschap.  Framing houdt in dat iets op een bepaalde manier gepresenteerd wordt. Als iemand bijvoorbeeld iets als âaanbevolen optieâ presenteert, kiezen mensen vaker voor deze optie. Ook kan je gedrag beïnvloed worden door iets onbewusts als de achtergrondmuziek in reclames.

De omgeving kan ook zo ingericht worden dat je bijna automatisch een bepaald gedrag vertoont of een bepaalde optie kiest. Denk bijvoorbeeld aan hoe verkeerssituaties zijn opgebouwd of hoe een winkel is ingericht.

.
- Advertentie -
- Advertentie -