Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

1 op 7 positief getest op soa

donderdag 20 februari 2020 | Bron: Testalize.me

1 op 7 positief getest op soa

In 2019 testte 13,2% van de gebruikers van soa-tester Testalize.me positief op een soa (seksueel overdraagbare aandoening). In de meeste gevallen gaat het om chlamydia, dat in 90% van de positieve gevallen werd gevonden. Dit aantal staat gelijk aan één op de zeven mensen die test. Er werden in totaal meer dan tienduizend soa-testen geanalyseerd.

De soa-testerstartup Testalize.me is de grootste aanbieder van anonieme soa-testen. Er worden door het bedrijf geen persoonsgegevens gebruikt om te analyseren. Wel is er zicht op aantallen, type testen en resultaten. Daarnaast worden er na het opvragen van de uitslag ook enkele vragen aan gebruikers gesteld. Er wordt getest op chlamydia en gonorroe – dit zijn de meest voorkomende soa’s. Eventueel kan er op LGV (een bijzondere vorm van chlamydia) worden doorgetest.

Genitale testen hebben overhand

Hoewel seksueel overdraagbare aandoeningen op verschillende plekken op het lichaam kunnen voorkomen en dus kunnen worden getest, blijkt ruim negen op de tien personen voor een genitale test te kiezen. Toch wordt er in verhouding vaker positief getest op rectale chlamydia en/of gonorroe. Hoewel de test door nog geen 4% van de gebruikers rectaal werd uitgevoerd, was bijna één op de vijf positief. Deze rectale testen worden in de meeste gevallen uitgevoerd door vrouwen, stelt Testalize.me. Er heerst volgens het bedrijf nog steeds een groot taboe op het testen van infecties die het gevolg zijn van onveilige anale seks.

Verschil mannen en vrouwen

Om goed de verschillen tussen de geslachten in kaart te kunnen brengen, werden de genitale testen geanalyseerd die alleen door mannen of alleen door vrouwen konden worden uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de soa-test voor vrouwen (55%) vaker werd besteld dan de test voor mannen (44%). Een mogelijke reden hiervoor is dat vrouwen, wanneer ze een partnerwaarschuwing hebben gehad, eerder actie ondernemen. Ook het risico op onvruchtbaarheid speelt een grote rol. In het aantal positieve testen werden overigens geen verschillen ontdekt. Er werd door zowel mannen als vrouwen even vaak positief getest op chlamydia en/of gonorroe.

Bedgeheimen

De gebruikers konden naast het onderzoek over het aantal positieve testen ook een aantal bedgeheimen delen. Dit is door meer dan duizend gebruikers gedaan. De soa-testerstartup vroeg zich af hoeveel bedpartners de gebruikers in het afgelopen halfjaar hebben gehad en hoe vaak ze een condoom gebruikten. Uit de antwoorden blijkt dat 68,7% nooit of bijna nooit een condoom gebruikt. Slechts 4,6% gebruikt altijd een condoom tijdens de seks. Ongeveer de helft van de mensen gaf aan slechts 1 bedpartner te hebben gehad in de laatste zes maanden, terwijl één op de zes personen een behoorlijk actief seksleven heeft met meer dan vier bedpartners in het afgelopen half jaar.

.
- Advertentie -
- Advertentie -