Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

1 op 4 mannen heeft ongewenst urineverlies

dinsdag 16 juni 2015 | Bron: PanelWizard & TENA Men

1 op 4 mannen heeft ongewenst urineverlies

Één op de vier mannen van 40 jaar of ouder heeft last van ongewenst urineverlies. Dat blijkt uit een recent onderzoek van PanelWizard in opdracht van TENA Men onder ruim 500 Nederlandse mannen.

Ongewenst urineverlies heeft niet altijd te maken met ouderdom. Één op de tien Nederlandse mannen vanaf 40 jaar verliest tussen toiletbezoeken door ongewenst meerdere druppels urine. Andere veel voorkomende problemen zijn vaker dan vroeger naar het toilet moeten (47%) en langer nadruppelen (37%).

Niet altijd medische oorzaak

Van de respondenten met plasproblemen geeft de helft aan hier dagelijks of meerdere keren per dag last van te hebben. Uit eerder internationaal onderzoek bleek dat ongeveer dertig procent van het ongewenste urineverlies wordt veroorzaakt door prostaatproblemen of andere medische problemen. Een groot deel van de mannen heeft dus ongewenst urineverlies zonder duidelijke medische oorzaak.

Schaamteonderwerp

Ongewenst urineverlies bij mannen ligt zeer gevoelig. Zo blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf mannen met problemen zich schaamt. Van de mannen die nog geen problemen ervaren zegt ruim veertig procent zich te zullen schamen voor ongewenst urineverlies. Ook zou één op de vijf er niet over praten. Verder gebruikt bijna twintig procent wc-papier in de onderbroek om urine op te vangen. Er bestaan echter speciale producten tegen urineverlies bij mannen.

Meer lezen over ongewenst urineverlies bij mannen? Kijk dan eens in het dossier Ongewild urineverlies op Gezondheidsplein.

.
- Advertentie -
- Advertentie -