Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ontstaat uitgezaaide borstkanker?

4 uit 5 - 6 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Ongeveer één op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt te maken met uitgezaaide borstkanker. Uitgezaaide borstkanker ontstaat wanneer één of meerdere cellen van de borsttumor zich via de lymfebanen of het bloed door het lichaam verspreiden en elders in het lichaam een tumor veroorzaken.

Meestal verspreiden de kwaadaardige cellen zich naar:

  • Botten (85%).
  • Lever (40 tot 50%).
  • Longen (15 tot 25%).
  • Hersenen (6 tot 16%).
  • Huid, bijvoorbeeld rond de (eerder) aangedane borst.
  • Lymfklieren buiten het regionale gebied van de (eerder) aangedane borst.

Symptomen uitzaaiingen borstkanker

Uitgezaaide borstkanker kan worden ontdekt doordat de (ex-)borstkankerpatiënt klachten ervaart, als:

Als u borstkanker heeft (gehad) en gedurende een langere periode dergelijke klachten ervaart, is het belangrijk om dit op tijd aan te geven bij de huisarts of behandelend specialist in het ziekenhuis.

Wanneer krijgt iemand uitzaaiingen?

Het is vooralsnog niet duidelijk waarom de ene persoon uitzaaiingen krijgt en de ander niet. Dat maakt het onmogelijk om te bepalen of een (voormalig) borstkankerpatiënt uitzaaiingen krijgt of niet. Wel zijn er steeds meer technologische mogelijkheden die de kans op uitgezaaide borstkanker kunnen voorspellen op basis van de soort borstkanker (hormoongevoeligheid, aanwezigheid van het HER2 eiwit), de grootte van de tumor, het aantal oksellymfklieren dat is aangedaan en de vermindering van het risico door een eventuele behandeling met medicijnen vanwege voormalig borstkanker.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 6 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 02-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -