Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Emoties en toekomstperspectief bij uitgezaaide borstkanker

4 uit 5 - 6 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Mensen die te horen krijgen dat de borstkanker is uitgezaaid naar andere organen, hebben evenveel behoefte aan informatie dan tijdens de eerste diagnose. Ze zitten met allerlei vragen. Hoe behoud ik zolang mogelijk mijn kwaliteit van leven? Welke keuzes moet ik maken? Hoe licht ik mijn directe omgeving in over mijn ziekte en wie betrek ik daarbij? Hoe moet ik omgaan met de impact van mijn ziekte op mijn naasten? Wat is mijn toekomstperspectief? Patiënten bij wie genezing niet meer mogelijk is, willen vaak ook alles weten over de nieuwste behandelmethoden en mogelijke palliatieve zorg (ondersteunende maatregelen als genezing niet meer mogelijk is).

Emoties en toekomstperspectief bij uitgezaaide borstkankerWanneer de behandelend arts vanwege bepaalde klachten extra onderzoek nodig vindt, is het zinvol om bij de uitslag een vertrouwenspersoon mee te nemen. Mocht er een slecht bericht worden verteld, kan deze persoon steun bieden. Ook horen twee mensen meer dan één, want de arts zal ook informatie geven over een mogelijke behandeling. Maar hoe gaat u (bij thuiskomst) om met de slechte boodschap om? Het is enorm lastig om bijvoorbeeld de partner, kinderen of vriendinnen in te lichten over de ziekte. Hoe gaan ze reageren? Gaan ze u omarmen of juist mijden? De manier waarop andere mensen inlicht worden over de ziekte, hangt af van de persoonlijke instelling. Het advies is daarbij om vooral uzelf te blijven en het eigen gevoel te volgen. U kent de mensen uit de naaste omgeving als geen ander en weet waarschijnlijk hoe ze zullen reageren.

Depressief en bang voor de dood

De mededeling dat de ziekte ongeneeslijk is, komt bij veel patiënten hard aan. Een kwart van hen krijgt te maken met lichte tot ernstige depressieve gevoelens en veel van hen zijn bang voor de dood. Uit onderzoek is gebleken dat 6% van het aantal mensen met ongeneeslijke kanker vaak bang is voor de dood. 40% geeft aan soms bang te zijn voor de dood. Bespreek de angsten met anderen, zij kunnen steun bieden en u zult merken daar baat bij te hebben. De meeste patiënten kunnen omgaan met dergelijke emoties dankzij de steun van hun naasten.

Hulp bij toekomstperspectief uitgezaaide borstkanker

Mensen met uitgezaaide borstkanker kunnen het fijn vinden om gesteund te worden door vrienden, familie en kennissen. Daarnaast kunnen patiënten steun zoeken bij lotgenoten met uitgezaaide kanker, bijvoorbeeld op een borstkanker forum of in een inloophuis. Het is fijn om tips en ervaringen uit te wisselen met anderen die in dezelfde situatie zitten. Een kleine groep mensen met uitgezaaide borstkanker zoekt ook professionele hulp. Vragen zijn bijvoorbeeld hoe kleine kinderen te begeleiden bij het komende verlies van hun moeder of hoe om te gaan met angst voor de dood. Gespecialiseerde hulpverleners kunnen daarin begeleiden en helpen een toekomstplan op te stellen.

Op de volgende websites of fora is veel informatie te vinden over uitgezaaide borstkanker:

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 6 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 02-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -