Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling en prognose uitgezaaide borstkanker

4 uit 5 - 6 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van uitgezaaide borstkanker is afhankelijk van de eigenschappen van de tumor, de lichamelijke conditie, de ondergane behandelingen, maar ook de eigen wensen. In de meeste gevallen is genezen helaas niet meer mogelijk.

Behandeling en prognose uitgezaaide borstkankerVoor uitzaaiingen van borstkanker gelden dezelfde behandelmogelijkheden als voor andere vormen van kanker, namelijk:

  • Hormonale (endocriene) therapie. Sommige borsttumoren overleven dankzij gevoeligheid voor het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Door de natuurlijke aanmaak van dit oestrogeen in het lichaam te verminderen, of door een anti-oestrogeen voor te schrijven, kunnen de kankercellen niet meer groeien. 
  • Chemotherapie. Via een infuus worden celdelingremmende of celdodende medicijnen toegediend. Voor tumoren die niet (meer) gevoelig zijn voor hormonale therapie, is chemotherapie de enige optie.
  • HER2 remmers. Bij ongeveer 20% van de borsttumoren wordt het eiwit HER2 aangetroffen. Dit HER2 eiwit stimuleert de kankercellen tot groeien. Een HER2 remmer grijpt in dit groeiproces in. Meestal worden deze middelen met hormonale therapie of met chemotherapie gecombineerd.

Wanneer bij uitgezaaide borstkanker ook kanker in de borst aanwezig is, wordt meestal geen borstoperatie meer gedaan. Mocht de borsttumor echter klachten geven, kan om verergering te voorkomen de borst worden verwijderd of kan de borst worden bestraald. Bestraling wordt ook wel gegeven ter verlichting van de pijn bij een uitzaaiing in een bot.

Prognose uitgezaaide borstkanker

De prognose van ofwel de levensverwachting bij uitgezaaide borstkanker is niet goed. In de meeste gevallen is genezing niet mogelijk. Wel kunt u behandelingen ondergaan die de groei van uitzaaiingen zoveel mogelijk remmen, waardoor het leven wordt verlengd met behoud van een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De kwaliteit van leven kan mede worden verbeterd met zogenoemde 'palliatieve' behandelingen; dat zijn behandelingen die bijkomende klachten, zoals pijn, zoveel mogelijk onderdrukken. De levensverwachting van iemand met uitgezaaide borstkanker is afhankelijk van de leeftijd, de agressiviteit van de borstkanker, de omvang en de locaties van de uitzaaiingen en de mate waarin de uitzaaiingen reageren op behandelingen. De levensverwachting varieert van enkele maanden tot jaren. In slechts enkele gevallen kan de borstkanker met uitzaaiingen een chronische ziekte worden, bijvoorbeeld wanneer de tumor niet agressief is en goed reageert op een hormoonbehandeling.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 6 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 02-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -