Het is belangrijk om een trombosebeen tijdig te behandelen om longembolie en PTS te voorkomen. Verschillende behandelingen en maatregelen die helpen de trombose te verminderen worden op deze pagina besproken.
Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
Het is belangrijk om een trombosebeen tijdig te behandelen om longembolie en PTS te voorkomen. Verschillende behandelingen en maatregelen die helpen de trombose te verminderen worden op deze pagina besproken.
Bij trombose krijg je direct antistollingsmiddelen toegediend, die de stolling remmen en voorkomen dat er een nieuw stolsel ontstaat. De medicatie lost de stolling niet op, dat doet het lichaam zelf. Je krijgt de antistollingsmiddelen in de eerste paar dagen in de vorm van een injectie met heparine. Later krijg je cumarinetabletten (acenocoumarol en fenprocoumon). Deze medicijnen treden na ongeveer één week in werking. Het lichaam heeft meestal drie, soms tot zelfs zes maanden nodig om de stolling op te lossen. Gedurende die tijd blijf je de medicatie gebruiken.
Trombolytica zijn medicijnen die het stolsel actief afbreken en oplossen, in tegenstelling tot antistollingsmiddelen. Trombolytica lossen stolsels op in een paar uur tot een paar dagen, afhankelijk van de grootte van het stolsel. Trombolytica worden gebruikt wanneer het lichaam hulp nodig heeft bij de afbraak van de stolling, bijvoorbeeld wanneer het een belangrijk bloedvat afsluit.
In de eerste dagen van de behandeling helpen elastische zwachtels zoveel mogelijk vocht uit het been weg te drukken. Na de eerste dagen met elastische zwachtels wordt overgegaan op steunkousen.
Als je een trombosebeen hebt, krijg je een steunkous aangemeten. Deze kous zorgt ervoor dat de zwelling en de verkleuring in het been verminderen. De kous doe je ’s ochtends nadat je wakker bent om en ’s avonds voordat je gaat slapen doe je hem weer af. Deze steunkous moet je minimaal twee jaar dragen om de kans op PTS te verminderen. Na een half jaar dient de steunkous vervangen te worden.
Vond je deze informatie nuttig?
Heeft deze informatie jou geholpen?
Pagina laatst aangepast op 21-08-2017
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
© 2022 Gezondheidsplein