Geeft een eenvoudige pijnstiller te weinig resultaat? Dan kun je, in overleg met de arts, overgaan op ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Goed om te weten is dat niet iedereen geschikt is voor deze pijnstillers. Bij de keuze om over te gaan op deze medicijnen wordt rekening gehouden met andere gezondheidsklachten en medicijngebruik.
Ontstekingsremmende pijnstillers verlichten pijnklachten, koorts en ontstekingen. Ze worden onderverdeeld in twee groepen: de klassieke en de moderne. De klassieke pijnstillers bestaan al tientallen jaren en worden ook wel klassieke NSAID’s genoemd. De moderne pijnstillers zijn later ontwikkeld. Deze worden ook wel COX-2-remmers genoemd.
De meeste ontstekingsremmende pijnstillers zijn alleen verkrijgbaar op recept. Sommige zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar haal deze nooit zonder overleg met de arts. De bijwerkingen verschillen per medicijn, waardoor je op de één slecht kunt reageren en op een ander wel goed. De behandelend arts bekijkt altijd eerst jouw gezondheidstoestand voordat je aan een medicijn begint.
Bijwerkingen
Ontstekingsremmers veroorzaken doorgaans weinig bijwerkingen. De complicaties verschillen ook per medicijn. Neveneffecten die mogelijk optreden zijn:
- Maagklachten
- Nierproblemen
- Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
- Verhoogde kans op trombose in de aderen
Werken bovenstaande pijnstillers niet voldoende? Ze kunnen gecombineerd worden met of vervangen worden door DMARD’s.