Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waaruit bestaat een goede warming-up voor het sporten?

4.5 uit 5 - 100 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Voor een goede warming-up trek je minstens vijf tot zeven minuten uit. Daarbij is het belangrijk dat je een bewegingsvorm kiest die niet echt zwaar is, maar die wel alle spieren activeert. In een kalm tempo fietsen, touwtje springen of een stevige looppas, bijvoorbeeld. Door de fiets te nemen naar de sportschool warm je al lekker op. Je spieren vragen daardoor vanzelf meer bloed, waardoor je hartslag stijgt.

goede warming-up

Een echt goede warming-up gaat ook gepaard met rekoefeningen, waarbij de spieren die je even later (intensief) gaat gebruiken, betrokken zijn. Die spieren lopen namelijk de meeste kans op blessures. Het rekken van de spieren kun je het beste afwisselen met lichte, ontspannen bewegingen (fietsen, lopen). Daarbij moet je wel een aantal punten in de gaten houden:

  1. Zorg dat de betrokken spieren voldoende warm zijn.
  2. Rek in lichte mate (pijn is niet de bedoeling, dan ga je te ver)
  3. Houd de spier 15 seconden in gestrekte toestand
  4. Ga nooit verend te werk bij het rekken van spieren. Dit kan beschadigingen geven en werkt averrechts.

Overigens wordt het idee dat een warming-up noodzakelijk is voor het sporten niet meer overal gedragen. Sommige studies trekken het nut ervan in twijfel: de stretchoefeningen zouden niets helpen bij het voorkomen van spierpijn.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 100 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 27-06-2016

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -