Kans op ongeluk tijdens wintersport onderschat
Skiërs en snowboarders weten meestal hoe ze tijdens de wintersport de kans op blessures kunnen verkleinen. Toch doen ze het niet. Een paar skilessen om de vaardigheden weer op te frissen? Is volgens acht van de tien skiërs overbodig. De juiste spiergroepen trainen een paar weken voor de wintersport? Ook niet nodig. Een ski-ongeluk of snowboardongeluk kan echter leiden tot ernstige blessures.
Een enquête van VeiligheidNL (voorheen Stichting Consument en Veiligheid) en de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) onder 2800 wintersporters gaf aan dat wintersporters voornamelijk letten op het goed afstellen van bindingen. Je goed voorbereiden op de wintersport is echter wel verstandig om sportblessures te voorkomen.
Slechte voorbereiding
Een van de meest voorkomende argumenten van Nederlanders waarom ze geen oefeningen doen voor wintersport is dat ze zeggen te sporten in Nederland. Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) legt uit dat de meeste sporten niet goed voorbereiden op wintersport: 'wie het hele jaar zaalvoetbal speelt of golft is echt niet fysiek voorbereid op de wintersport'. Om goed voorbereid te zijn is het slimmer om bepaalde oefeningen te doen, zoals het verbeteren van je conditie.
Weinig ervaring
Nederlandse wintersporters staan een of twee weken per jaar in de sneeuw, zegt Gieske. 'Na vijf jaar hebben ze dus amper twee maanden ervaring. En dat is bedroevend weinig, zeker vergeleken met de bewoners van bijvoorbeeld de Alpenlanden. Het is daarom juist van groot belang om elk jaar weer even een paar uur les te nemen. Zo geniet je ook meer van je vakantie.'
Blessures
Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en schouder- en hoofdwonden komen relatief vaak voor. Hoewel het dragen van een helm dringend wordt aanbevolen, draagt volgens NSkiV slechts 31% van de snowboarders een helm. En dat is gevaarlijk. Snowboarders hebben vaak een hoge snelheid, en kunnen daardoor een flinke smak maken wanneer ze vallen. 'Op de piste ga je meestal harder dan met een brommer', zegt Gieske.
Vergeleken met snowboarders lopen skiërs een iets kleinere kans op blessures, maar de aard van de verwondingen is bij hen vaak erger. Een ski-ongeluk leidt meestal tot een blessure aan de knieën en onderbenen. Met de juiste voorbereidingen, zoals een warming-up, het nemen van lesjes en het dragen van beschermende kleding, wordt de kans op wintersportblessures aanzienlijk verkleint.
Auteur: Franka van Arendonk
In samenwerking met: Jan Willem Wensink van NSkiV, VeiligheidNL