Zweetklierontsteking (Hidradenitis)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Een zweetklierontsteking wordt ook wel Hidradenitis genoemd en is een aandoening waarbij je last hebt van ontstoken zweetklieren. Over je hele lichaam heb je zweetklieren en deze zijn belangrijk voor de vochtregulatie van je lichaam, de zogenaamde eccriene zweetklieren. Daarnaast heb je nog de apocriene zweetklieren die zich alleen in de oksel- en liesstreek bevinden. Deze apocriene zweetklieren zijn onder andere verantwoordelijk voor de zweetgeur en kunnen ontstoken raken. Je hebt drie soorten zweetklierontstekingen:
Een zweetklierontsteking wordt vaak verward met de chronische aandoening Hidradenitis suppurativa (HS). Dit betekent ook letterlijk etterende zweetklieren maar in feite zijn de haarzakjes bij HS ontstoken en niet de zweetklieren. Een zweetklierontsteking kan wel het gevolg zijn van een ontstoken haarzakje.
De oorzaak van een zweetklierontsteking is niet altijd even duidelijk. Vaak raakt de zweetklier ontstoken doordat het naastgelegen haarzakje ontstoken is, oftewel hidradenitis suppurativa. Deze ziekte ontstaat meestal in de puberteit. Zweetklierontstekingen komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vanaf de puberteit tot ongeveer het veertigste levensjaar.
Hidradenitis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Roken en overgewicht wordt niet direct in verband gebracht, maar er zijn wel aanwijzingen dat het zweetklierontstekingen in de hand werkt. Daarnaast hebben mensen met terugkerende zweetklierontstekingen er meer last van tijdens stressvolle periodes. Slechte hygiëne wordt niet als oorzaak beschouwd.
De ziekte uit zich in rode zwellingen en pijnlijke, met pus gevulde abcessen. De abcessen bevinden zich in de lies- en of okselstreek. Het abces blijft onder de huid of breekt soms door waardoor er pus uitloopt. Er is sprake van een acute zweetklierontsteking als er zich plotseling een abces vormt, vergelijkbaar met een puist. Deze verdwijnt na enkele dagen. Bij een chronische zweetklierontsteking zijn de klachten wisselend. Er zijn dan dus altijd ontstekingen in de lies- of okselstreek alleen soms erger dan anders. Een langzaam uitbreidende zweetklierontsteking verspreidt zich geleidelijk uit over het gebied in de lies- en of okselstreek. De klachten worden daardoor steeds erger.
De diagnose van een zweetklierontsteking doet de huisarts aan de hand van lichamelijk onderzoek en door te vragen naar de klachten. Hij onderzoekt of er sprake is van een acute zweetklierontsteking, chronische zweetklierontsteking of een langzaam uitbreidende zweetklierontsteking.
Pagina laatst aangepast op 25-03-2021
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox