Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van de ziekte van graves

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Vos
4.4 uit 5 - 27 beoordelingen
Beoordeling icoon23 mensen vonden deze informatie nuttig

Er zijn meerdere behandelingen die ingezet worden bij de ziekte van Graves.

Medicijnen bij de ziekte van Graves

Als de diagnose is gesteld, kan behandeling voor de ziekte van Graves ingezet worden. Deze bestaat uit twee verschillende medicijnen. Het eerste medicijn (thiamazol) blokkeert de werking van de schildklier. Als duidelijk wordt dat de eigen productie van schildklierhormoon tot stilstand is gebracht dan volgt een tweede medicijn namelijk een schildklierhormoon in tabletvorm.

Deze behandeling duurt een jaar. Na een jaar wordt gestaakt met de medicijnen om te zien of de werking van de schildklier is hersteld. Bij zeventig procent van de patiënten is dit het geval en zijn ze genezen verklaard. Is dat niet het geval dan volgt of een operatie of een radioactief jodium behandeling.

Operatie

Een andere mogelijkheid is om een gedeelte van de schildklier te verwijderen. Dit kan door een operatie, maar dat gebeurt alleen als de schildklier echt groot is (struma).

Radioactief jodium

Vaker wordt er gekozen voor een behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling wordt ook wel “de slok” genoemd. Je slikt dan radioactief jodium, dat opgenomen wordt via de maag in de bloedbaan en zijn werk doet in de schildklier. Het radioactief jodium vernietigt een gedeelte van de schildklier. Als het radioactief jodium uitgewerkt is, plas je het gewoon weer uit.

Behandeling oogziekte van Graves

Als je de oogaandoening hebt, zul je eerst worden behandeld met oogdruppels en wellicht het dragen van een zonnebril in daglicht. Als dat niet helpt, kun je medicijnen voorgeschreven krijgen. Ook kan het weefsel rond je ogen bestraald worden. In enkele gevallen zal er een operatie nodig zijn waarbij de oogkas verruimd wordt. 

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 27 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -