Bloederige afscheiding kan roze van kleur zijn. Vaak is er dan een kleine hoeveelheid bloed meegekomen, waardoor de witte vloed in (licht) roze afscheiding verandert.
Oorzaken van roze afscheiding
Roze afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. Vooral hormoonschommelingen en de periode rondom de menstruatie veroorzaken een roze verkleuring. Soms ligt het aan een aandoening, zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa).
Hormoonschommelingen
Roze afscheiding is vaak het gevolg van hormoonwisselingen. Hormonen kunnen bijvoorbeeld gaan schommelen door:
- Een zwangerschap
- De ovulatie
- Een bevalling
- Anticonceptiemiddelen
Het bloedverlies kan door hormoonwisselingen af en toe optreden. Na een bevalling kan het bloedverlies tot zes weken aanhouden (dit wordt ook wel lochia of kraamvloed genoemd). Het zal geleidelijk afnemen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.
Roze afscheiding voor en na menstruatie
Vlak voor of na je menstruatie kan ook roze afscheiding optreden. Je verliest namelijk vaak aan het begin en aan het einde van de menstruatie een kleine hoeveelheid bloed. Dit kan meegaan met de afscheiding.
Pessarium
Gebruik je een pessarium? Langdurige druk kan irritatie van de vaginawand veroorzaken, waardoor er meer afscheiding wordt produceert. Door de druk ontstaat ook weleens bloedverlies en/of pijn.
Onderliggende aandoening
In sommige gevallen is een onderliggende aandoening de oorzaak. De roze afscheiding kan dan duiden op een soa of in zeldzamere gevallen op kanker, zoals een tumor in de baarmoeder of baarmoederhals.
Wanneer naar de huisarts?
Bij twijfel over de oorzaak van bloederige afscheiding kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Blijft de roze afscheiding vaak terugkomen voor lange tijd? Dan is contact met je huisarts ook verstandig. Dit kan wijzen op een onderliggende aandoening.
Lees ook de pagina over bruine afscheiding. Hier vind je meer uitleg over bloederige afscheiding.