Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stinkende afscheiding

3.5 uit 5 - 6 beoordelingen
Beoordeling icoon4 mensen vonden deze informatie nuttig

Bepaalde aandoeningen kunnen stinkende afscheiding veroorzaken. Je witte vloed kan dan een visachtige geur krijgen. Op deze pagina lees je meer over de oorzaken van stinkende afscheiding.

Stinkende afscheiding door bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose verandert er veel in de afscheiding. Dit komt door een onbalans tussen natuurlijke bacteriën en schimmels in de vagina. Naast een andere kleur en samenstelling kan de geur anders worden. Er ontstaat dan een onaangename, vaak visachtige, geur. Let op: bacteriële vaginose verschilt van een vaginale schimmelinfectie. Bij een vaginale schimmelinfectie is de afscheiding geurloos.

Onaangename geur door soa (trichomoniasis of gonorroe)

Van sommige soa’s kan de vaginale afscheiding een onaangename geur krijgen. Zo ontstaat er vaak stinkende afscheiding door trichomoniasis. Hoewel gonorroe doorgaans weinig klachten oplevert, kan het ook een onaangename geur veroorzaken. Deze twee soa’s kunnen gepaard gaan met geelgroene afscheiding.

Stinkende afscheiding door bekkenontsteking

Een bekkenontsteking ontstaat door bacteriën die via de vagina en baarmoeder het lichaam binnendringen. De ontsteking kenmerkt zich vaak door één symptoom: pijn in de onderbuik. Toch gaat deze klacht soms gepaard met een verandering in de afscheiding, zoals een toename in de hoeveelheid en andere kleur en geur.

Onaangename geur door ontsteking van de vagina

Wanneer de weerstand van je vagina laag is (bijvoorbeeld door veel zeepgebruik of antibiotica) kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Dit herken je met name aan pijn, jeuk of zwelling van je vagina. Soms verandert de samenstelling, kleur of geur van je afscheiding.

Wanneer naar de huisarts?

Het kan een keer voorkomen dat je afscheiding anders ruikt of even een onaangename geur heeft. Je hoeft dan in principe niet gelijk langs de huisarts. Houdt de geur voor langere tijd aan? Neem dan wel contact op met je huisarts, vooral als je een soa of ontsteking vermoedt. Bacteriële vaginose gaat meestal vanzelf over.

Pagina laatst aangepast op 02-09-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

3.5 uit 5 - 6 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl