Vroeggeboorte
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Onder vroeggeboorte wordt de geboorte van een baby binnen 37 weken na bevruchting verstaan. De vroeggeboorte kan spontaan optreden of kunstmatig worden opgewekt. Een kunstmatig opgewekte vroeggeboorte vindt plaats wanneer de baby onvoldoende groeit in de baarmoeder of wanneer de moeder gevaar loopt door overmatig bloedverlies of zwangerschapsvergiftiging. Vaak is de vroeggeborene kwetsbaar omdat het lichaam nog niet geheel is volgroeid en nog niet op eigen kracht kan functioneren.
Waarom een spontane vroeggeboorte op gang komt is meestal niet duidelijk aan te geven. Wel lijkt er een verband te zijn tussen een opstijgende vagina-ontsteking en een vroeggeboorte. Een ontsteking kan irritatie veroorzaken aan de vliezen en placenta. Deze ontsteking maakt stoffen vrij die een voortijdige ontsluiting, weeën en uiteindelijk een vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Mogelijke oorzaken voor een vroeggeboorte zijn:
Er is geen bewijs voor een verhoogd risico op vroeggeboorte door tillen of sporten. Integendeel: sporten vermindert de kans op vroeggeboorte.
Een aantal symptomen kunnen op een aankomende vroeggeboorte duiden. Zo volgt een vroeggeboorte vaak op een voortijdig breken van de vliezen of na vaginaal bloedverlies vanuit de placenta. Wanneer de vliezen breken, stijgt het risico op ontstekingen. Daarom zal een arts in dit geval niet altijd proberen de weeën te remmen.
Lees meer over vroeggeboorte in ons dossier.
Pagina laatst aangepast op 05-04-2022
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox