Klompvoet
Wat is een klompvoet?
Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet. Een baby kan geboren worden met één klompvoet of twee klompvoeten. In Nederland worden er gemiddeld tweehonderd baby’s per jaar geboren met een of twee klompvoeten. Bij een klompvoet is de voet is wel volledig ontwikkeld, maar staat in een andere stand dan normaal. De voet staat naar binnen en naar achter gedraaid. De naam klompvoet is eigenlijk een verbastering van het Engelse ‘clubfoot’. Deze naam is eigenlijk beter. Een klompvoet lijkt namelijk niet erg op een klomp, maar is een volmaakte voet die samen met het been lijkt op een golfclub.
Oorzaak van een klompvoet
Een klompvoet ontstaat tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Vaak is de aandoening ook al te zien op prenatale echo’s. De aandoening begint net onder de knie. De pezen en spieren in het onderbeen zijn namelijk anders aangelegd bij een baby met klompvoeten. Onder andere de achillespees (de pees tussen de kuitspier en het hielbot) is te kort.
De precieze oorzaak van klompvoeten is niet bekend, maar het is wel duidelijk dat erfelijke factoren een rol spelen. Soms lijkt het alsof een baby een klompvoet heeft doordat de voet in een ongebruikelijke houding heeft gezeten in de baarmoeder. Dit wordt een functionele klompvoet genoemd en is niet hetzelfde als een echte klompvoet, waarbij er een afwijking is in de voetbotten, kuitspieren en pezen.
Symptomen van een klompvoet
Bij een klompvoet is er sprake van vier zichtbare afwijkingen:
- De voet is hol
- De voet is omlaag gekanteld (in spitsstand)
- De voet en hiel staan naar binnen gericht
- De voorvoet is naar binnen en achter gericht
Deze afwijkingen zorgen ervoor dat de voet niet in de juiste positie staat. Zonder behandeling kan de voet niet op een normale manier gebruikt worden.