Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slik jij vitaminepillen?

De omzet van producenten van voedingssupplementen groeit nog steeds elk jaar. Vitaminen, vooral multivitamineproducten, worden steeds meer geslikt. Door jongeren die gezond willen blijven maar weten dat ze vaak ongezond eten, maar ook door anderen die om allerlei redenen baat zoeken bij een voedingssupplement. Zo zou een hoge dosis vitamine C per dag levensverlengend en kankerwerend zijn. 

Wat doen vitaminen voor het lichaam, en welke gevolgen heeft het als je er te veel of te weinig van binnen krijgt? Hoeveel nut heeft het slikken van synthetische vitamines? Welke vitaminepillen slik jij allemaal? 

Terug naar het begin

Reacties

  • Noenoe

    26 april 2015 14:05

    Ik wil twee vitaminepillen innemen in één keer.. Is dat erg of mogelijk? Het gaat om multivitaminen.

    • Ineke

      09 januari 2013 13:06

      Sommigen in dit forum geven de indruk dat we momenteel in een kritieke fase verkeren, zoals Bert en Gezina stellen. Dat we eerst aan allerlei ziektes lijden voordat we dood gaan. Vergeten jullie soms dat de mens steeds ouder wordt, steeds langer fit blijft? Ons Nederlandse voedsel is nog nooit zo veilig geweest, door alle controles etc. Een boontje komt de winkel pas in als het tot in den treure gecontroleerd is tijdens het groeiproces. Gewoon gevarieerd eten, met veel groenten, fruit en vis en niet te veel vlees. En een positieve blik, want met zwartkijken vergal je je eigen leven. Dan zijn er allemaal niet zoveel pilletjes nodig.

      • Arjan

        11 februari 2012 14:17

        Het beste voedingspatroon is het oer/paleodieet. Voeding eten die oorspronkelijk voor ons is bedoeld. Weg met de suikers en de snelle koolhydraten. Geen brood, pasta en aardappelen. Maar groentes (groene), fruit, bessen, noten en zaden en vet!! Langzamerhand komt iedereen er op terug. Zet de koolhydraten aan de kant en wees niet te zuinig met de goede vetten!! Vetten zijn zo belangrijk voor ons lichaam en hersenen! Door ons enorme koolhydraatrijk leven krijgen we enorm veel ziektes als infecties, diabetes, vermoeidheidssyndromen en noem maar op. We eten ons dood in brood, aardappelen en vele bewerkte voedingsmiddelen als crackers, chips en suikerhoudende sapjes. Lightproducten (aspartaam) zijn ook zoooo slecht!! Sta zo dicht mogelijk naar de natuur en kook je groentes niet dood en neem biologisch. Wat niet op arme grond is gekweekt en wat daarom wel volop vitamnines en mineralen bevat.

        • Joe

          26 juni 2015 21:26

          Mooi verwoord!

        • Joost de B.

          06 februari 2012 17:56

          Ik ben het met K.M. eens dat je nooit zomaar iets moet nemen. Als ik zie wat men allemaal de drogist uitsleept zonder na te denken... Voeding is en blijft de basis in mijn ogen, maar het lukt me niet om altijd gezond te eten.

          • Gezina

            01 februari 2012 12:14

            Eigenlijk kan ik een heel lang verhaal neerzetten, maar in deze lijst staat een zekere Bert die al een heel goed begin gemaakt heeft met de wekelijkheid. En wanneer u de hele werkelijkheid wil weten rondom uw gezondheid en hoe de voeding tegenwoordig in elkaar zit, dan raad ik u aan het boek 'Censuur' 'Wat u niet mag weten over uw gezondheid' te lezen van Dr. Gábor Lenkei. Na het lezen van dit boek zult u nooit meer zomaar iets in uw mond stoppen en zeer zeker gaan nadenken om uw voeding aan te vullen met de nodig vitaminen en mineralen. Want het is, zoals Bert ook al gezegd heeft, bittere noodzaak, willen we nog gezond oud worden i.p.v. allemaal te sterven aan een of andere kwaal. Het lijkt wel of de mensheid met elkaar het gewoon maar geaccepteerd heeft dat iederéén eerst ziek moet worden en dan dood gaat. Waar zijn de tijden dat men stierf van OUDERDOM? Het is een uitzondering aan het worden. Dus als ik u mag adviseren, lees echt dat boek.

            • piet

              02 augustus 2010 00:44

              Ik heb hier een aantal keer mensen zeer enthousiast gezien over vitamine sprays. Wat zijn de ervaringen van andere mensen? Geloven jullie dat het beter werkt door een betere opname?

              • bert

                10 april 2010 11:09

                voor mij is het allang geen vraag meer of suppletie een noodzaak is, ik heb er al een langdurige studie van gemaakt ! hieronder wat! uitleg erover ;

                De voeding levert helaas niet meer alle nutriënten die de mens dagelijks nodig heeft. Aanvulling met een uitgebalanceerd vitamine/ mineraalsupplement is eerder een noodzaak dan een luxe. De intensieve landbouwmethoden van de laatste decennia hebben ertoe geleid, dat ons voedsel ernstig in kwaliteit is achteruitgegaan.
                Planten hebben een diversiteit aan mineralen en spoorelementen nodig om te groeien en om vitamines, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en smaakstoffen te maken. Vroeger werd gebruik gemaakt van groenbemesting, vruchtrotatie en velden braak laten liggen om de bodem te laten herstellen. Aan het eind van de negentiende eeuw werd een “kunstmatige” meststof geïntroduceerd dat stikstof, kalium en fosfor bevatte. Deze drie mineralen leveren planten op die goed groeien en er gezond uitzien. De productie kon worden verhoogd. De kunstmest van nu levert intussen zes tot acht verschillende stoffen, maar nog lang niet de vijftig verschillende mineralen, die een plant werkelijk nodig heeft (en ook de mens). De plant groeit wel, maar door gebrek aan essentiële spoorelementen wordt de plant zwakker en wordt daardoor gevoeliger voor ziektes. Dit betekent inzet van extra bestrijdingsmiddelen. De plant neemt zware metalen op uit de bodem en te grote hoeveelheden nitraten.
                Uit onderzoek in Engeland blijkt hoezeer de mineralengehaltes van diverse groenten verlaagd zijn sinds de afgelopen 50 jaar. Gemiddeld komt dit neer op een daling van:
                • 49% natrium
                • 16% kalium
                • 24% magnesium
                • 46% calcium
                • 27% ijzer
                • 76% koper
                • 59% zink
                Nu zou je 10 tomaten moeten eten om eenzelfde hoeveelheid koper naar binnen te krijgen als 50 jaar geleden met één tomaat. Van zink is bekend dat dit mineraal o.a. een functie heeft bij de voortplanting, insulineproductie, veroudering, prostaatklachten, immuniteit, smaakwaarneming, eetlust. Magnesium is o.a. betrokken bij de energiestofwisseling in de cel, ontspanning spierweefsel, onderdeel van ongeveer 300 enzymen, calciumantagonist, synthese van botten, tanden en pezen.
                Doordat het mineralengehalte van de bodem zo sterk is gedaald, kan de plant niet voldoende vitamines maken. Onderzoek in Spanje gaf aan dat een sinaasappel in 1970 nog 65 mg vitamine C bevatte en in het jaar 2000 nog maar 16 mg. Ook het onrijp plukken van fruit speelt een rol bij de verminderde aanmaak van vitamine C.
                Italiaans onderzoek uit 1996 laat een ernstige daling zien van enkele B-vitamines:

                Daling foliumzuur
                100 gr produkt 1985 1996 daling
                Broccoli 47 mg 23 mg -50%
                Bonen 39 mg 34 mg -12%
                Bananen 23 mg 3 mg -84%

                Daling Vitamine B6
                100 gr produkt 1985 1996 daling
                Bonen 140 mg 55 mg -61%
                Spinazie 200 mg 82 mg -59%
                Bananen 330 mg 22 mg -92%



                Ook andere factoren spelen een rol bij de verminderde opnames aan vitamines en mineralen. Voedingsmiddelen worden langdurig opgeslagen voordat ze worden verkocht. Dat proces gaat nog even door in de koelkast bij de consument. Tijdens diepvriezen gaan B-vitamines voor een deel verloren. Foliumzuur is zeer thermolabiel, zodat na het koken van groente dit vitamine geheel verdwenen is. Per dag neem je nog maar 5 % van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur op uit de voeding.
                Zowel foliumzuur als vitamine B 6, B12 en magnesium zijn in het lichaam o.a. betrokken bij:
                • cardiovasculair risico middels de verlaging van de homocysteïne spiegel in het bloed;
                • aanmaak van rode bloedlichaampjes;
                • nodig voor erfelijke materiaal; (DNA)
                • verhoogd risico op stoornissen in de ontwikkeling van het ongeboren kind;
                • synthese van serotonine, melatonine, dopamine, adrenaline.

                Daarbij komt dat het gebruik van de anticonceptiepil de opname van foliumzuur remt en de behoefte aan vitamine B6 wordt verhoogd. Jarenlang “pilgebruik” kan de foliumzuur en vitamine B 6 status in het lichaam ernstig verstoren. Foliumzuursuppletie alleen in de eerste periode van de zwangerschap is onvoldoende. Ook in de resterende periode en eigenlijk gedurende het gehele leven is suppletie noodzakelijk. Premenstruele klachten, depressiviteit, verouderingsprocessen, slaapstoornissen, congenitale afwijkingen, anemie, ontstekingen over het hele lichaam, cardiovasculaire klachten, vermoeidheid kunnen samenhangen met een deficiëntie aan deze B-vitamines.

                © 2009-2010 Heb hart voor je lijf

                • nicole

                  04 november 2009 16:55

                  Iemand schrijft dat als je de richtlijnen volgt dat je zeker niks tekort komt. In de Richtlijn zelf staat wat anders:

                  \"Dit geldt echter niet voor ijzer, zink, selenium, foliumzuur, vitamine A en vitamine D. Voor deze voedingsstoffen ligt de berekende hoeveelheid voor alle of voor een deel van de leeftijd/geslachtgroepen onder de ADH/AI. \"

                  Uitgangspunt is namelijk niet om hoeveelheden te halen, maar richtlijn in de praktijk:

                  \"Bij de toets op het realiseren van de aanbevelingen voor de genoemde voedingsstoffen
                  is ervoor gekozen om, wanneer deze vraag zich voordeed, de praktische haalbaarheid
                  te laten prevaleren boven het realiseren van de aanbevelingen. Dit gezien het doel van
                  de RV. Een en ander heeft tot gevolg dat de referentievoedingen niet voor alle
                  voedingsstoffen de aanbevelingen dekken op het niveau van de aanbevolen dagelijkse
                  hoeveelheid (ADH) of het adequate niveau van inneming (AI).\"

                  Helaas, nog geen 2% haalt de richtlijn...

                  • Peter

                    18 april 2009 15:51

                    Vitaminesupplementen, zeker! Zoals met alles, niet overdrijven, een multi vitamine, extra vitamine C (zeker voor roker en drinkers, vraag uw tandarts maar eens wat roken en drinken doet met tandvlees) en visolie. Helaas is inderdaad weinig bekend over kwaliteit en effectiviteit van de verschillende aangeboden producten. Verder is niet bekend wat nou echt goed is voor de gemiddelde mens. Dat in Japan en bij de Eskimo\'s weinig kanker voor komt schijnt door het eten van (vette) vis te komen zegt men, vandaar die visoliecapsule, vis is in nederland niet te betalen en niemand eet het elke dag. Verder zitten er in groente en fruit miljoenen stoffen waarvan we het bestaan niet kennen. Het is alom bekend dat het eten van voldoende groente en fruit goed voor een mens is, alleen wat is voldoende? In NL zegt men 2 ons groente en 2 stuks fruit, flauwekul zegt men in de VS, 5 om 5! Wie heeft gelijk? Als het allemaal makkelijk uit te vinden is dan was dat al lang gedaan en was er patent op aangevraagd! We weten dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in groente en fruit aan het afnemen zijn door allerhande oorzaken. De gemiddelde nederlander weet zelf heel goed wat hij/zij eet en dat het een stuk beter kan. Gewoon een supplement, C en visolie geeft ook het \'gevoel tussen de oren\' dat je goed bezig bent en dat voorkomt een heleboel. Daarnaast \'gewoon\' eten en niet te moeilijk doen.

                    • Marlous

                      11 juli 2008 15:05

                      Ik slik al tijden vitaminenpillen. Het kan geen kwaad. Ik sport veel en wil mijn weerstand op peil houden.
                      Echter vitamine C in bruistabletten met een hoge dosering schijnt erg slecht te zijn voor je nieren. Deze neem ik niet meer in.

                      Voor de rest zorg ik ervoor dat ik altijd Time released tabletten neem.
                      Het Time Released mechanisme geeft een gedoseerde afgifte aan ons lichaam van de in het voedingssupplement aanwezige actieve ingrediënten. Het systeem wordt veel toegepast bij wateroplosbare vitaminen, omdat ons lichaam niet in staat is grotere hoeveelheden tegelijkertijd op te nemen. We scheiden het niet direct verbruikte gedeelte via de urine weer uit.
                      Een Time Released tablet lost als het ware langzaam op en geeft de actieve stoffen over een groter gedeelte van het spijsverteringskanaal beetje voor beetje vrij.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -