Reizigersarts en docent
Academie GezondheidszorgEen teek is een spinachtige parasiet, die zich schuilhoudt op hoge grashalmen en in laag struikgewas, (moes)tuinen, parken, bossen en duinen. Ze behoren tot de ‘geleedpotigen’. Dit betekent dat ze een uitwendig skelet (zonder wervels) en meerledige poten hebben. Vrouwelijke teken voeden zich met het bloed van passerende dieren en mensen (ook wel gastheren). Daarbij kunnen ze bacteriën, virussen en parasieten overbrengen. Per jaar hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland een tekenbeet.
Een teek klemt zich vast met kleine weerhaken en doorboort de huid met een soort zaag (hypostoom). Op dat moment zit een teek muurvast: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt. Een volgezogen teek heeft soms wel een doorsnede van 1 centimeter!
Wereldwijd zijn er zo’n 820 soorten teken. De bekendste en meest voorkomende teek in Nederland is de ‘schapenteek’ (Ixodes ricinus).
Waar leeft de teek?
Vaak wordt gedacht dat teken alleen in tropische gebieden voorkomen. Maar dat is dus niet waar. Ze komen ook voor in Nederland en Europa. Door ons mildere klimaat en de daarmee gepaard gaande zachte winters, kunnen teken makkelijk overleven en worden ze ook sneller actief. Teken worden doorgaans actief vanaf 5°C. In de maanden maart tot en met oktober (met een piek in april tot en met september) is het risico op tekenbeten dan ook het hoogst.
De teek leeft vaak in weilanden, struikgewas, duinen, parken en bossen. Maar wist je dat we de meeste tekenbeten oplopen in onze achtertuin? Zodra een mens of dier langskomt, kruipt de teek via het lichaam omhoog en grijpt hij zich vast. Een teek kan dus niet vliegen of springen zoals veel mensen denken en valt ook niet uit bomen. Dat is een fabeltje.