Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke spataderbehandeling heb jij ondergaan?

Sommige mensen kijken op tegen een behandeling van spataderen. Ze zijn bang voor de ingreep en denken dat het lang duurt voor ze herstelt zijn. Tegenwoordig worden sommige behandelingen van spataderen poliklinisch behandeld en kun je dezelfde dag weer naar huis. 

Wat zijn jouw ervaringen met spataderbehandeling? Heb jij je spataderen laten wegspuiten of zijn ze verwijderd met behulp van laserbehandeling of radiofrequentetherapie? Zijn de klachten van de spataderen na de behandeling verholpen? 

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden om spataderen te behandelen? Bekijk dan eens het dossier Spataderen verwijderen.

Terug naar het begin

 

Reacties

 • Martie

  10 februari 2020 11:59

  Afgelopen donderdag geholpen aan beide benen. Van de lies tot onder de knie in beide benen een vnus behandeling en de spataderen in mijn onderbenen zijn gestript.

  De gehele behandeling duurde 1,5 uur. Het inbrengen van de katheter voor de vnus behandeling voelde niet prettig, maar die pijn verdween heel snel. De verkoelende verdoving die om de vijf centimeter wordt ingespoten voelt ook niet fijn maar is goed te doen. Het branden heb ik niet gevoeld. Het strippen was goed te doen, hoewel de verdovingsprikjes in m'n schenen wel pijnlijk waren.

  Naderhand kreeg ik hechtpleisters, dikke watten op de plekken waar de katheter ingebracht is en super strakke steunkousen, daaroverheen drukverband. De kousen mochten na twee dagen even af, zodat ik kon douchen maar daarna weer aan. Twee nachten met kousen geslapen. Daarna nog drie dagen alleen overdag kousen aan.

  Het is nu vier dagen geleden. Lopen gaat prima, ik wandel veel. Verder zit ik nog veel met de benen hoog, merk dat m'n benen snel vermoeid zijn. De wondjes trekken een beetje, vooral die aan de zijkant van m'n knieën. M'n benen zijn goed blauw maar dat trekt vanzelf weer weg, als het goed is.

  Fijn dat het achter de rug is, nu hopen op gewenst resultaat!

  • Prinses koekie

   24 januari 2020 00:55

   Ik ben vanmorgen geholpen. 52 cm gelaserd en 52 cm muller. De prikjes zijn venijnig. Even je kiezen op elkaar.
   Ik kan lopen, over 2 dagen mag ik douchen en dan mag ook het verband eraf. Daarna nog 5 dagen steunkous overdag aan.
   Ik was erg zenuwachtig, want je weet niet wat je te wachten staat.
   Mensen die nog behandeld moeten worden, ga ervoor. Maak je niet te druk, na 90 minuten ben je uit de behandelkamer en ben je net als ik blij dat je het hebt gedaan.
   De pijn is goed onder controle te houden met paracetamol.

   • Erika

    10 januari 2020 09:46

    Ik heb alle behandelingen die er voor spataderen zijn al ondergaan, ik ben hiermee begonnen toen ik 25 was. Inmiddels ben ik 50 en heb ik al vijf keer een open been gehad, op dit moment heb ik er ook een. Ik heb vreselijke pijn en slapeloze nachten. Het begon in september met een pijnlijk plekje en nu in januari is het inmiddels uitgegroeid tot een uiterst pijnlijke wond van vijf bij zes centimeter. De locatie van de plek is uiterst vervelend, aan de binnenkant van mijn enkel. Hoe kom ik hier vanaf? Ik ben onder behandeling bij een specialist.

    Alle tips zijn welkom!

    • Klaas

     28 november 2019 19:03

     Ik heb in beide benen spataderen laten verwijderen door ze te laten laseren. Een uur naderhand was ik weer terug op mijn kamer en weer een kwartier later kon ik het ziekenhuis alweer verlaten. Natuurlijk zag ik ertegenop, er zijn maar weinig mensen die die voor hun plezier laten doen!

     Tijdens de behandeling worden je benen eerst flink ontsmet. Dit ging erg zorgvuldig, ik werd in mijn geheel ingepakt (met uitzondering van mijn benen) en er werd een blauw laken voor mijn gezicht gehangen. Dit vond ik wel jammer omdat ik hierdoor niets meer kon zien. In het begin trok de verpleegkundige het laken nog een beetje opzij zodat ik het kon zien, maar na een tijdje trok de chirurg de monitor naar zich toe om het goed te kunnen zien. Logisch, want dat hij het goed kan zien is natuurlijk belangrijker.

     In beide benen werd verdoving ingespoten. Dit zijn venijnige prikjes, maar als je naar de tandarts gaat is dit ook niet prettig. Na de eerste prik krijg je er nog een paar en wordt een vloeistof in de ader gespoten. Hier voel je al niet veel meer van. Als alles goed gaat wordt er een sneetje gemaakt en wordt iets op de ader gedrukt zodat de laserdraad ingebracht kan worden. Vervolgens wordt de draad langzaam uit de ader teruggetrokken en ondertussen wordt een puls gegeven waardoor de ader zich sluit. Uiteindelijk wordt de draad er helemaal uit gehaald.

     Het andere been ondergaat dezelfde procedure. De chirurg vertelde telkens wat hij ging doen en hij vertelde ook dat als de laser een puls geeft dit absoluut geen pijn mag doen. In mijn rechterbeen was dit echter wel het geval, maar dit had ermee te maken dat het waarschijnlijk net niet voldoende verdoofd was. Ook de behandeling van mijn rechterbeen ging verder voorspoedig. De kousen werden om mijn benen heen gedaan en ik werd teruggebracht naar de afdeling. Ik kreeg een kopje thee en na een kwartiertje wandelen mocht ik naar huis.

     Het is inmiddels een paar uur later en ik heb zeker pijn, maar niet overdreven veel. Het voelt een beetje als blauwe plekken. De strakke kousen vind ik nog het meest vervelend. Ik moet ze drie dagen aan houden en vervolgens preventief steunkousen dragen. Dat laatste moet je altijd doen, tenzij je nog een behandeling wilt ondergaan. Ik ligt op de bank met mijn benen omhoog en ga straks weer even vijftien/twintig minuten wandelen.

     Dit is mijn ervaring tot nu toe! Dus wees niet bevreesd, er is niets om bang voor te zijn.

     • Petra

      08 november 2019 13:02

      Ben afgelopen dinsdag geweest voor een laserbehandeling. Ik vond het goed te doen, het aanprikken was gevoelig maar de prikjes naast de aders voelde ik bijna niet. Ben nu drie dagen verder en heb totaal geen pijn gehad. Wel beweeg ik veel, zeker drie keer dertig minuten zoals wordt aangegeven. Houdt mijn been keurig omhoog. Ben eigenlijk direct weer aan het werk gegaan, met die voorwaarde dat ik veel loop. Zit namelijk op kantoor!

      • Boerinnetje

       09 oktober 2019 01:42

       Vorige week heb ik een spataderoperatie gehad. Hierbij zijn mijn spataders verwijderd die van mijn lies tot mijn enkel liepen. 30 oktober is mijn andere been aan de beurt. Ik moet zeggen dat ik het een zeer pijnlijk iets vind, het trekt aan alle kanten. Ik las dat sommige mensen de week erna alweer aan het werk zijn, terwijl ik nog niet eens kan staan. Lopen gaat inmiddels wel, ongeveer 2 keer 30 minuten per dag tijdens het rommelen in huis. Ik vind dit nog wel erg pijnlijk. De huisarts vertelde me dart het zeker acht tot vijftien dagen duurt, dus dat mijn klachten in principe gebruikelijk zijn. Ik weet nu niet zo goed wat ik moet geloven, maar ik geloof de huisarts wanneer hij zegt dat het acht tot vijftien dagen duurt.

       • Maartje

        12 juni 2019 23:01

        Is er iemand die spatadertherapie heeft ondergaan? Dus een niet reguliere behandeling?

        • Ger

         31 mei 2019 19:32

         Ik heb in november een spatader operatie ondergaan aan beide benen. Tijdens de controle deelde de arts mij mee dat de operatie geen genezing heeft gebracht. Ze kwam niet met een oplossing, ze zei alleen dat ik nu steunkousen moet dragen. De steunkousen irriteren echter en ik kan er maar niet aan wennen. Ik vind dat ik aan mijn lot ben overgelaten en ik ben niet tevreden met de gang van zaken.

         ik vind dat ik aan mijn lot ben overgelaten. en ben niet tevreden met de hele gang van zaken

         • Thies

          22 oktober 2019 06:14

          Wat voor behandeling heb je gehad?

          • ger

           22 oktober 2019 16:57

           Ik ben aan beide benen geholpen vanwege mijn spatader-operatie. Tijdens de operatie zijn mijn aders gestript, dit was erg pijnlijk. Ik loop intussen alweer een tijd en het gaat redelijk.

         • Leen

          28 maart 2019 00:44

          Hallo allemaal,

          Ik heb met mijn 25 jaar al lang last van spataderen aan beide benen. Oververmoeide benen, jeuk, krampen. Nu heb ik 23 december mijn beide benen laten laseren het ging goed en was een nare behandeling. Alle prikjes voelde ik wel goed en vooral in mijn linker been. Nu drie maanden verder begin ik opnieuw last te krijgen in mijn linker been, rechts heb ik nergens meer last van .. heeft een van jullie dit ook gehad ?
          Ze hadden me wel verteld dat de blauwe aderen er niet van weg gingen maar dat maakte me niet uit zolang de pijn maar weg is.

          Groetjes

          • Marly

           21 maart 2019 15:52

           Met mijn 28 jaar heb ik afgelopen december de venus spataderbehandeling ondergaan aan beide benen tegelijk. De ingreep zelf valt mee, al kunnen de verdovingsspuiten wat gevoelig zijn, maar dat lijkt me logisch met al die spuiten. Bij één been verliep alles voorspoedig, geen last tijdens de ingreep. Bij mijn andere been was het allemaal wel wat gevoeliger, maar wel vol te houden.

           Het advies is om veel te blijven bewegen na de ingreep, ook zeker doen! Ik heb twee banen: een baan waar ik veel moet lopen/bewegen en een kantoorbaan. Vooral bij zittend werk, merk je dat bewegen echt noodzaak is. Door te bewegen worden stijve/pijnlijke benen echt minder pijnlijk!

           De eerste week viel qua pijn mee, was alles vooral stijf en wat gevoelig. De tweede en derde week waren echt pijnlijk voor mij! Mijn bovenbenen/liezen werden erg pijnlijk met rode plekken. Ik had gelezen dat dit zou kunnen gebeuren, maar vond het wel best heftig. Omdat ik aan beide benen geholpen ben, kon ik ook niet echt één been extra rust geven... Sporten was echt nog geen optie, het was vooral blijven bewegen.

           Alles is nu weer normaal. Heb nog wel lang last gehad van rode plekken en harde strengen in mijn bovenbenen, deze voel ik af en toe nog steeds. Het enige wat ik nu nog heb is een gevoelloze plek net onder mijn knie aan de binnenzijde van mijn scheenbeen, hopelijk trekt deze nog weg.

           Ondanks dat ik wel last heb gehad van de behandeling, zou ik deze aanbevelen aan anderen. Ja, ik heb wat pech gehad met klachten na de tijd. Gelukkig merk ik nu dat ik geen last meer heb van zware, vermoeide, verkrampte en geïrriteerde benen en dat ze nu zo 'licht als een veertje' aanvoelen! Dit had ik al veel eerder moeten doen!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -