Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ga jij om met kauw- en slikproblemen?

Mensen kunnen kauw- of slikproblemen hebben door verschillende oorzaken. Sommige mensen hebben chronisch moeite met slikken zonder dat er ooit een oorzaak gevonden wordt. Halverwege de maaltijd ontstaat een hevige pijn en kun je niet meer slikken. Soms is braken de enige oplossing. Andere kauw- en slikproblemen hebben wel herleidbare oorzaken. 

Er zijn spierziektes, zoals ALS, waarbij veel spieren in het lichaam achteruit gaan. Mensen met een spierziekte kunnen last hebben van zwakke keelspieren bijvoorbeeld. Dat maakt praten moeilijk maar ook eten en slikken. Veel mensen met ALS verslikken zich vaak, wat beangstigend kan zijn. Dat maakt het vooruitzicht van het avondeten er niet prettiger op.

Een heel ander probleem is slokdarmafsluiting. Sommige baby’s worden geboren met dit acute probleem en moeten geopereerd worden. Later kunnen deze kinderen moeite houden met slikken. Dat kan drama’s aan de etenstafel veroorzaken. Zeker als een kind bij elke maaltijd problemen met eten heeft, omdat het zich steeds verslikt, of omdat het eten "blijft hangen" met als gevolg ernstige benauwdheid. Dit betekent dat een normale, gezellige bezigheid als eten verbonden kan zijn met angst en frustratie.

Toch is gezond en gewoon blijven eten belangrijk, of je nu een ziekte hebt of niet. Gezonde voeding helpt je lichaam sterk te houden en is goed voor je afweersysteem. Is eten echt een probleem, dan zul je oplossingen moeten verzinnen door bepaald eten te mijden, en bijvoorbeeld zachter voedsel te nemen.

Verslik je je met drinken? Drink dan dichtere sappen of eet meer fruit. Heb je zelf slikproblemen of heb je een kind met deze problemen? Hoe ga je ermee om? Heb je tips? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Anq997

  04 oktober 2016 18:09

  Heey ik ben een jongen van negentien jaar en heb erge slikproblemen. Als ik eet dan krijg ik opeens geen speeksel meer in mijn mond. Dit is echt heel eng en ik ben dan bang dat als ik verder eet, ik ga stikken. Kan iemand mij helpen?

  • maartje243

   04 oktober 2016 13:51

   Ik ben Maartje van Esch en studeer momenteel Small Business en Retail Management aan Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch. Ik ben bezig met het laatste deel van de opleiding, het afstuderen. Hiervoor ben ik opzoek naar mensen met kauw- of slikproblemen of ondervoeding of mensen die anderen daarmee helpen. Mijn vraag is of u mijn enquête zou willen invullen en mij met het afstuderen wil helpen. Met de gegevens pas ik toe om een online marketingplan op te stellen voor het bedrijf waarbij ik afstudeer. Dit bedrijf is werkzaam in de zorgsector, voornamelijk bij zorginstellingen. Zij produceert eiwitverrijkte voeding om patiënten met kauw- en slikproblemen en ondervoeding te kunnen helpen. Mede door dit onderzoek kan inzicht worden verkregen hoe het mogelijk is ook patiënten buiten zorginstellingen met deze voeding te bereiken en zo te kunnen helpen. Het invullen zal maximaal 5 minuten in beslag nemen en is voor mij van groots belang.
   Via onderstaande link komt u bij mijn enquête:

   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc2hwDctX9bW2RrzDPWxrz4QIpNlBysg47g9wNxC6je5Vhcqw/viewform

   De enquête is volledig anoniem en ik zal de informatie alleen gebruiken ter ondersteuning van mijn onderzoek. Alvast bedankt voor uw tijd en het bijdragen aan mijn afstuderen.

   Met vriendelijke groet, Maartje van Esch

   • Darky469

    23 februari 2016 18:46

    Hallo,

    Mijn zoontje van 11 jaar heeft moeite met kauwen en slikken van normaal eten. Hij kauwt heel erg lang op zijn eten en heeft moeite om door te slikken, zodanig dat hij braakneigingen krijgt. In hoofdzaak gaat het om normale maaltijden zoals aardappelen, groente en vlees. Eet hij daarentegen wel zonder problemen een broodje hamburger of koekjes. De gemiddelde tijd dat hij bezig is met zijn bord leeg te krijgen (kleine porties) is drie kwartier tot een uur. Ik maak me zorgen omdat ik dit patroon op geen enkele wijze kan doorbreken. Ik heb al van alles geprobeerd, ook drinken tijdens het eten om het makkelijker te maken zijn eten door te slikken etc. Ook tijdslimiet om zijn bord leeg te eten. Ook heb ik veelvuldig gepraat met hem over zijn eetgedrag. Maar hij zelf weet ook niet waardoor het komt. Het komt ook vaak voor dat hij gelijk of tijdens het eten naar de toilet moet. Het is verder een gezonde jongen, waar je niet aan merk dat hij slecht eet. Blijkbaar krijgt hij wel voldoende voedingsstoffen binnen. Heeft er iemand raad of kent iemand dit probleem bij zijn kind?

    • Hans

     01 mei 2018 07:16

     Ik heb een dochter van 6 jaar oud. Ze heeft precies dezelfde kenmerken zoals jij hebt beschreven in jouw verhaal. Lang kauwen. Ze weet niet waarom ze zo langzaam eet. Ze is vaak ook 45 min. tot een uur aan het tafelen. Eten zoals puree gaat wel een stuk beter, maar ander eten doet ze echt frustrerend lang over. Wat heb jij hieraan gedaan? Hoe heb jij hierin hulp gezocht?

     • Nana

      05 december 2019 15:31

      En is dit al opgelost? Heb ook een kindje van 1 jaar die moeilijk heeft met eten. Bijna een uur heeft ze dan maar 2 lepels gegeten... Wat kan ik doen?

    • PRTM

     01 februari 2016 21:55

     Ik heb me sinds 4 jaar gespecialiseerd in eten met een kauw- en slikprobleem. Er zijn diverse oplossingen die ik kan bieden. Van vaste, zachte tot drinkbare voeding. Altijd met 1 prioriteit: eten moet smaken als eten, en niet als pillen. Ik werk met echte groenten, vis, vlees en fruit! Eet smakelijk .

     • Wendy

      19 januari 2016 22:35

      Sinds 7 januari kan ik ineens geen voedsel meer normaal doorslikken.
      Inmiddels ben ik 11 Kilo lichter.

      Op 6 januari ben ik 's avonds uit eten geweest.
      Tijdens het eten kwam ik erachter dat ik mijn vlees niet weg kreeg. Het was biefstuk en ik ging er vanuit dat deze gewoon te taai was en heb er verder geen aandacht aan geschonken.

      De dag erna had ik voor mijn ontbijt een boterham gemaakt en na een paar happen leek het wel of er iets blokkeerde en kreeg ik mijn eten niet meer weg. Water lukte nog wel, maar daar bleef het ook bij. Ik heb op 8 januari de huisarts gebeld maar ze was met vakantie en ik moest maar tot 19 januari wachten. Er ging een weekend overheen en ik kon nog steeds niet eten. Maandag 11 januari heb ik geëist dat ik bij de vervanger terecht kon. Ik kreeg een doorverwijzing naar de KNO-arts. Dit ging heel vlot en ik kon meteen terecht. De KNO-arts ging met een slangetje met camera door mijn neus naar de slokdarm, hier was niets te zien. Logisch, want ik had al een aantal dagen niet gegeten. Hij stuurde me door voor een röntgenfoto. 12 januari kon ik hier al naartoe. Ook lekker vlot. Ik had een bariumpapje gekregen en moest om de slikreflexen te testen dit ook met een stukje ontbijtkoek eten. Het ging heel moeizaam, maar het lukte. 8 februari zou ik de uitslag krijgen.
      13 januari kreeg ik 's avonds enorm veel pijn in mijn buik, verder was ik enorm duizelig wat logisch is aangezien ik niet kan eten. Ik was naar de huisartsenpost geweest en die beste man kon nog geen informatie over de foto vinden. Hij gaf wel aan dat ik de dag erna naar mijn vervangende huisarts moet zodat hij de uitslag op kon vragen. Verder kreeg ik iets tegen de pijn en ik mocht weer naar huis.14 januari ben ik weer naar de huisarts gegaan. Hij zou contact opnemen met de arts en hij zou me terugbellen. Ik voelde me natuurlijk steeds beroerder worden omdat ik nog steeds niet had gegeten. Ik ben naar de apotheek gegaan en heb vloeibare voeding gekocht. Het is heel smerig, maar dan krijg ik in ieder geval iets binnen.

      14 januari belde de arts dat er niets is gevonden en dat hij dacht dat reflux mijn slikproblemen veroorzaakte. Hiervoor heb ik Omeprazol gekregen. 15 januari belde de KNO-arts dat het geen reflux is omdat er geen maagzuur terug stroomt naar mijn slokdarm. Hij gaf wel aan dat de Omeprazol mogelijk de klachten kunnen verminderen. Nu is het maandag 18 januari en ik kan nog steeds niet eten. Ik heb ook het idee dat de medicijnen niets doen.

      Gisteren ben ik naar de huisarts geweest en was doorgestuurd naar een darm,-,lever- maagarts voor een Gastro-enterologie of zoiets.

      Het is ook niet zo dat ik bang ben om te eten want ik probeer het iedere dag. Verder heb ik zwaar overgewicht dus bang ben ik echt niet. Het gewicht dat ik kwijt ben is welkom alleen de manier waarop het gaat is natuurlijk verkeerd.

      Komt iemand dit verhaal bekend voor of heeft iemand tips en / of ideeën? Dan hoor ik het graag. Ik zit aardig in de rats hierover.
      Ik hoop op reacties!

      P.s. mijn suiker was goed en mijn bloeddruk ook.

      Groetjes,

      Wendy

      • Michael

       20 december 2018 07:55

       Beste Wendy,

       Ik las jouw verhaal op gezondheidsplein.nl. Dit komt overeen met de situatie van mijn dochter van acht. Zij kan ineens niet meer goed slikken. Zij eet al bijna een maand vloeibaar eten en we zijn bij verschillende artsen geweest. Op dit moment niets bekend en geen oplossing. Ik zou graag van jou horen of je er uiteindelijk vanaf gekomen bent en op welke manier. Dat zou ik erg waarderen.

       Met vriendelijke groet,

       • umit

        06 juni 2018 09:44

        De doktoren in Nederland weten heel weinig. Ze geven je een paar medicijnen en sturen je naar huis en ze zeggen ja ga ook goed uitrusten. Als ik jou was zou ik naar Duitsland of Turkije gaan. Maak eerst een afspraak, neem ook een turkse vriendin of turkse vriend mee als tolk. Ik heb zelf persoonlijk slechte ervaringen met de doktoren hier in Nederland.

       • dorothy

        02 september 2013 17:19

        Ik maak momenteel precies hetzelfde mee met mijn dochter van 6, zij eet al 3 weken niets. Ze heeft inmiddels EMDR-therapie gehad, maar ik zie niet echt verbetering. Heel frustrerend om te zien dat ze niet eet. Lezen dat het je hetzelfde heeft meegemaakt en het weer goed is gekomen, geeft me weer een beetje hoop.

        • Nicole

         19 maart 2013 09:28

         Mijn man heeft door zijn dementie frontontemporale slikproblemen, zijn drinken moet ingedikt worden. Maar hoe kan ik hem toch iets smakelijk laten eten? Hoe kan ik groentjes en vlees malen en toch vloeibaar en eetbaar maken? Dank voor tips!

         • Jan

          12 maart 2013 11:09

          Ik heb precies hetzelfde, wordt er gewoon angstig van. Door te gaan staan en op mijn borst te slaan, zakt het heel langzaam naar beneden. Ik heb het nog sneller als ik rijst eet en erbij praat, dus het is nu of eten of praten.

          • Leonie

           21 november 2012 03:45

           Wanneer ik me in een stress-situatie bevind (eten in openbare gelegenheid bv) moet ik erop letten dat mijn eten voldoende vocht bevat. Anders blijft het geheid steken en wegspoelen zorgt er alleen maar voor dat ik braakneigingen krijg.

           Eet ik hetzelfde voedsel echter in mijn eigen vertrouwde omgeving dan is er niets aan de hand. Vers brood met pindakaas wil dan wel eens blijven steken, maar dat spoel ik wel weg met warme koffie. Hoef ik elders niet te proberen; dan moet ik namelijk rennen naar het dichtstbijzijnde toilet !

           • rita

            11 april 2012 20:32

            Ik heb ook last met eten van nasi. Het blijft hangen in mijn slokdarm en doet pijn achter op mijn rug. Het komt met stukjes en beetjes er weer uit en met veel slijm wat kan dat zijn??

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -

            Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

            Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl