Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een sleutelbeenbreuk

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door R. Pieterse
Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Voor de behandeling van een sleutelbeenbreuk is over het algemeen geen operatie nodig. De breuk wordt in goede positie gehouden door middel van een mitella. Bij kinderen is de draagtijd van een mitella vaak twee tot drie weken, bij volwassenen drie tot vier weken. De mitella mag af vanaf het moment dat pijn niet meer gevoeld wordt. Oefeningen voor de schouders voorkomen stijfheid en bevorderen genezing van de breuk.  

In deze video zie je een mogelijke oefening bij een sleutelbeenbreuk. Met deze oefening kun je je schoudergordel mobiliseren. Bron video: Fysiotherapie Douma

Als het bot weer aan elkaar is gegroeid blijft er nog lang een misvorming zichtbaar. Het kan een jaar duren voor het bot er weer redelijk ‘normaal’ van vorm uitziet soms blijf je een klein ‘knikje’ zien.

Alleen wanneer er kans is op beschadiging van de huid, de zenuwen en/of de bloedvaten door het uitstekend bot van het sleutelbeen, kan een operatie een optie zijn. Vaak wegen de voordelen van een operatie echter niet op tegen de nadelen, zoals littekens of een kans op infectie.

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

R. Pieterse, fysiotherapeut
R. Pieterse

Fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkhouder

Profess Fysio

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -