Pijnbestrijding
Meteen nadat je schouder uit de kom gaat, zal behandeling van de pijn voorop staan. Het is belangrijk om je schouder goed te koelen, en je arm in een zo pijnvrij mogelijke positie te stabiliseren (bijvoorbeeld met je andere arm of met een mitella). Je kunt pijnstillers nemen. Zo wordt de pijn dragelijker tot het moment van repositie (het terugzetten). Ook kun je dan meer ontspannen tijdens het terugzetten, waardoor dit makkelijker gaat. Je kunt bijvoorbeeld paracetamol gebruiken of ibuprofen. Deze pijnstillers werken echter niet zo snel, daarom wordt er soms ook lachgas gebruikt tijdens het terugzetten.
Medische hulp
Gezien de grote bloedvaten en zenuwen die in het gebied van de schouder lopen is het van groot belang niet zelf te proberen de schouder weer in de kom te plaatsen, maar dit door een medisch specialist te laten doen, zoals een EHBO’er of de huisarts. Deze zal de schouder terug in de kom zetten door middel van draai- en trekbewegingen en soms ook spiermassage. Hoe sneller na de luxatie de repositie van de kop in de kom kan plaatsvinden, hoe beter. Nadat de schouder terug in de kom is gezet checkt de medisch specialist de zenuwfunctie van je arm; je moet bijvoorbeeld je andere schouder aanraken en aangeven hoe de pijn is.
Operatie bij herhaaldelijk schouder uit de kom
Als je schouder vaak uit de kom gaat, is een operatie mogelijk. Het uitvoeren van een operatie is vooral van belang bij contactsporters en sporters die vaak bovenhands een bal gooien. Van hen kan zo’n tachtig procent terugkeren tot het originele sportniveau. Operaties zijn gericht op het stabiliseren van het schoudergewricht door bijvoorbeeld de ligamenten in te korten of afgebroken kraakbeen weer vast te hechten aan de schouderkom.