Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Borstverkleining vanwege rugklachten door grote cupmaat

Verhaal door Mariska (18)

Mariska (18 jaar) wil graag een borstverkleining. Ze schaamt zich voor haar grote borsten en heeft er ook lichamelijke klachten door. Ze zit nu in het traject om geopereerd te worden.

Zware last

"Ik ben 18 jaar en heb cupmaat 75E. Ik heb veel last van mijn rug en nek. Kleren kopen is een ramp, het meeste zit me te strak. Bh's kopen is een ramp. Ik moet de grootste maat van het rek pakken anders lijken mijn borsten nog groter. Ik heb altijd verzwegen dat ik ermee zat. Mijn vriend heeft mij laten inzien dat ik er wel degelijk mee zit en heeft me ervan overtuigd er wat aan te doen. Het was net alsof er een zware last van mijn schouder af viel. Eindelijk durfde ik er voor uit te komen en heb er samen met mijn vriend en ouders over gepraat. Ik dacht altijd dat zij tegen een operatieve bortsverkleining zouden zijn. Dat viel gelukkig reuze mee."

"Ik ben 18 jaar en heb cupmaat 75E. Ik heb veel last van mijn rug en nek. Kleren kopen is een ramp, het meeste zit me te strak. Bh's kopen is een ramp. Ik moet de grootste maat van het rek pakken anders lijken mijn borsten nog groter. Ik heb altijd verzwegen dat ik ermee zat. Mijn vriend heeft mij laten inzien dat ik er wel degelijk mee zit en heeft me ervan overtuigd er wat aan te doen. Het was net alsof er een zware last van mijn schouder af viel. Eindelijk durfde ik er voor uit te komen en heb er samen met mijn vriend en ouders over gepraat. Ik dacht altijd dat zij tegen een operatieve bortsverkleining zouden zijn. Dat viel gelukkig reuze mee."

Plastisch chirurg

"Een week later ben ik samen met mijn vriend naar de huisarts gegaan. Om daar voor het eerst in je blote borsten te staan vond ik best eng. De huisarts gaf mij een verwijsbrief voor de plastisch-chirurg. Daar kon ik anderhalve week later al terecht in het ziekenhuis in Doetinchem. Ik moet nu over een aantal weken weer terug komen voor een pre-onderzoek. Dan kijken ze of je gezond genoeg bent om een operatie te ondergaan. Daarna gaan we de operatie plannen."

"Een week later ben ik samen met mijn vriend naar de huisarts gegaan. Om daar voor het eerst in je blote borsten te staan vond ik best eng. De huisarts gaf mij een verwijsbrief voor de plastisch-chirurg. Daar kon ik anderhalve week later al terecht in het ziekenhuis in Doetinchem. Ik moet nu over een aantal weken weer terug komen voor een pre-onderzoek. Dan kijken ze of je gezond genoeg bent om een operatie te ondergaan. Daarna gaan we de operatie plannen."

Dolgelukkig

"Het idee dat ik straks strakke truitjes kan dragen is heel onwerkelijk. Ik hoef me niet meer te schamen na de ingreep. Op mijn werk zal ik niet meer gezien worden als het meisje met die dikke tieten. Het lijkt me heerlijk. Het gaat allemaal wel heel snel maar ik ben er dolgelukkig mee."

"Het idee dat ik straks strakke truitjes kan dragen is heel onwerkelijk. Ik hoef me niet meer te schamen na de ingreep. Op mijn werk zal ik niet meer gezien worden als het meisje met die dikke tieten. Het lijkt me heerlijk. Het gaat allemaal wel heel snel maar ik ben er dolgelukkig mee."

Reacties

  • Evi.

    17 May 2017 21:35

    Ik ben nu zeventien jaar, en ik loop rond met maat 70F en soms zelfs G of H! Ik heb een afwijking aan mijn schildklier waardoor ik iedere zes maanden naar de kinderarts in het ziekenhuis moet. Ik had al borstgroei in de zesde klas van de basisschool. Toen was ik net elf geloof ik, en liep ik al met een kleine C cup rond. Ik schaam me kapot. Vooral voor het feit dat ik pas zeventien ben en enorme hang borsten heb. Een meisje van zeventien die over een half jaar achttien wordt, zou mooie ronde borsten moeten hebben die recht staan, met een D als cup maat. Na het laatste bezoek aan de kinderarts werd ik doorverwezen naar de plastische chirurg. Die afspraak heb ik nu 8 juni staan. Ik vrees voor het ergste, en dat is dat de plastische chirurg er nog niks mee doet, omdat ik over een half jaar pas achttien wordt. De zomer periode vind ik vreselijk. Ik loop dan in ouderwetse, lelijke bikini's rond waar ik me enorm voor schaam. Bij het idee dat het over een maand alweer zomer is krijg ik tranen in mijn ogen.

    • Lyla1996

      17 November 2015 01:23

      Hallo ik ben 19. Ik ben 1.73 meter en weeg 67.5 kilogram en heb cupmaat 75G
      Ik heb al ongeveer vanaf mijn 13de grote borsten. Ik schaam me heel erg. Als ik naar de winkel ga, zit mijn cupmaat er nooit tussen dan moet het op maat gemaakt worden. Als ik naar het strand ga, durf ik niet in mijn bikini te lopen. Als ik mijn BH aan heb, doen mijn rug schouders en nek zeer. Ik wil graag weten vanaf welke cupmaat je mag verkleinen.

      • Kristel

        13 November 2012 13:54

        Ik ben 24 jaar en sta nu op de wachtlijst voor een borstverkleining. Ben hier al jaren over na aan het denken maar vond het altijd moeilijk om er met iemand over te praten. Uiteindelijk mijn ouders verteld en die reageerde heel goed en nuchter eigenlijk. Mijn zussen reageerde ook heel positief waardoor ik steeds meer achter mijn beslissing ging staan. Nu is wachtrij is op het moment vrij lang , maar begin volgend jaar gaat het gebeuren. Dit geeft mij mooi de tijd om mijn studie af te maken en mij geestelijk te voorbereiden. Tegen meiden die twijfelen wil ik zeggen dat je geen overhaaste beslissing moeten maken, maar als je je er echt onzeker door voelt je toch echt met iemand moet gaan praten. En dat er meiden zijn die spijt hebben omdat ze nu geen aandacht meer krijgen zijn in mijn ogen oppervlakkig. Ik vind het persoonlijk verschrikkelijk als mensen eerst naar mijn borsten kijken en dan pas mij zien. Wie wil er nou aandacht van jongens die alleen maar naar je cupmaat kijken? Ik vind dat je moet doen wat JIJ wilt en je niet niet laten beïnvloeden door de verhalen van anderen. Ik kan niet wachten om straks leuke kleren, lingerie en bikini's te kunnen kopen!

        • Karin

          22 January 2015 15:33

          Hi Kristel. Dank voor je nuttige verhaal en bovendien leuk geschreven! Heb zelf ook nog een aantal overwinningen op mijn lijstje ;-). Twijfel zelf nog over een borstverkleining. Ben 1m65 en heb cup 70F. Ik heb er (nog) geen last van maar dat gaat wellicht nog komen. Vind het vooral heel erg irritant met kleding enzo en vind het eigenlijk gewoon lelijk staan omdat ik maar klein ben. Het is bij mij dus eerder emotioneel dan fysiek zeg maar. Daarom wel interessant om jouw verhaal te lezen. Heb misschien een gekke vraag. Zon jij wel eens topless? Ga binnenkort ver op vakantie en denk erover het eens te doen (nooit eerder gedaan). Ben benieuwd naar jouw mening hierover.

        • Stell

          01 September 2012 16:31

          Ik weet hoe alle vrouwen hier zich voelen.. Ik ben 15 jaar en heb een 80D cup en ik zit hier echt mee. Ik heb er vele redenen voor, bijv. zoals iedereen hier; kleren, BH's, bikini's etc. kopen. Je kapot schamen als je uit de winkel loopt, omdat je bortsten zo groot zijn. Op school zitten ze ook heel erg in de weg. Vooral omdat mijn vriendinnen niet zulke grote borsten hebben. Ik val daar heel erg op en het maakt mij verdrietig. Ook omdat bijna alle jongens ernaar kijken en ik ben niet van plan om een relatie te hebben met een jongen die alleen maar van grote tieten houd. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat sommige vrouwen 'trots' kunnen zijn als zij grote borsten hebben. Ik bedoel, ze zitten alleen maar in de weg. Ik heb gelukkig geen pijnklachten ofzo, maar grote borsten passen gewoon niet bij mij. Mijn moeder begrijpt dit niet, want ook haar borsten zijn vrij klein. Ik ben nu van plan om op m'n 18e of eerder een borstverkleining operatie te ondergaan zodat ik weer een vrolijke leven kan lijden zonder borsten dit, borsten dat. Ik zal ooit op een dag het bespreken met mijn ouders, huisarts en alles en hopen dat alles goed verloopt! Bedankt en succes allemaal.

          • Jpts

            25 July 2012 10:29

            Ik ben 18 en heb cup 75I en ik klaag helemaal niet. Grote borsten zijn gewoon mooi, en als je moeilijk bh's kunt vinden heb je genoeg speciale winkels bijv de Naron in Breda. Snap niet dat vrouwen hun borsten met cup E al laten verkleinen, zo groot is dat nou ook weer niet.

            • kristel

              09 July 2012 19:33

              Ik vind je persoonlijk nu nog jong, ik zou als ik jou was nog wachten tot je uitgegroeid bent. Ik ben nu 23 en hopelijk over een half jaar afgestudeerd, dan wil ik de stap gaan nemen. Succes ermee!

              • kristel

                09 July 2012 19:30

                A.

                Ik overweeg een borstverkleining, volgende week ga naar mijn huisarts om te kijken wat zij zegt.

                • Meisje

                  19 June 2012 13:12

                  Ik zit sinds een tijdje na te denken over een borstverkleining. Op dit moment ben ik 17 jaar en heb ik 80 D/E. Mijn borsten zijn verschillend van grootte en uit proportie met mijn lichaam: ik ben 1,70m en weeg ongeveer 65 kilo. Jongens hebben het veel te vaak over mijn tieten, en ik schaam me daar behoorlijk voor. Ik wil dat ze me gewoon recht in de ogen aankijken en niet alleen naar beneden staren.

                  Eigenlijk wil ik graag 5 kilo afvallen en hopelijk slinken mijn borsten dan naar een C-cup. Ik heb gemerkt (de vorige keer dat ik afviel) dat mijn borsten wel een stuk kleiner werden bij 5 kilo afvallen dus hopelijk werkt het dit keer ook. Als dit niet het geval is ga ik toch echt nadenken over een borstverkleining, zodat ik weer blij kan zijn met mijn figuur.

                  Het is wel fijn om te lezen dat ik lang niet de enige ben!

                  • Valerie

                    13 March 2012 15:32

                    hallo mijn naam is Valerie, ik word dit jaar 17, ben 1,76 en heb nu 75F. Ze zijn in het afgelopen jaar van een D naar een F gegroeid. Ik hoop echt dat het nu stopt, ik moest elke maand nieuwe bh's kopen en een week later waren ze eigenlijk alweer te klein, ik kon het niet geloven! Ik sportte ook erg veel, en heb dan meestal een sport bh aan met daarover een sporttop en daarover nog een gewoon topje zodat het een beetje normaal blijft zitten, maar toch word ik altijd nagekeken. Op school en werk wordt er ook altijd over gepraat. Je kunt er ook moeilijk omheen, ik ben verder vrij slank dus het valt echt op! Ik vind het vervelend dat mensen altijd eerst naar mijn borsten kijken en dáárna pas naar mijn gezicht of persoonlijkheid. Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen kan worden door jongens! Aan de ene kant ben ik er trots op, maar aan de andere kant zit ik er ook wel mee. Een operatie is voor mij echter geen optie! Het hoort bij mij! En ben als de doods om daar iets aan te veranderen, je kunt niet meer terug, vergeet dat niet... uiteindelijk zal ik het accepteren denk ik dan altijd. Pff ben blij dat dit eruit is! Mijn vriendinnen begrijpen mij niet omdat ze allemaal jaloers zijn!

                    • maria

                      02 March 2012 13:05

                      Hallo, ik ben een meisje van 21 jaar, 1.59, 51 kilo en met maat 75e. Ik heb altijd al grote borsten gehad. Als jong meisje van 11 jaar tot me 18 woog ik 80 a 90 kilo. Ik ben dus enorm afgevallen. Nou zit ik met een probleem, me borsten werden niet kleiner maar het begon enorm te hangen. Ik schaam me dood voor mijn vriend. Ik durf niet uit de kleren te gaan voor zijn neus. douchen doe ik als hij er niet is anders ben ik bang dat hij het ziet. Zelfs wil ik sex in een donker slaapkamer. En elke dag huil ik en doet me schouder, nek en rug pijn. Maar later wil ik toch kinderen.. de meeste zeggen dat ik beter dan kan wachten.. hoe zit het nou ik droom elke dag van een bvk.. groetjess

                      Reageer ook

                      Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

                      - Advertentie -
                      - Advertentie -

                      Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

                      Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl