Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij rug- en schouderklachten door het werk?

Ziek door het werk? Het komt heel veel voor, zowel geestelijk als lichamelijk kunnen zich klachten voordoen. In de praktijk zijn deze twee moeilijk te scheiden. 

Een belangrijke factor is stress. Dit kan leiden tot burn-out, oftewel overspannenheid. Maar het kan ook lichamelijke klachten veroorzaken door opgevoerde spierspanning. Bekende voorbeelden zijn (hoge en/of lage) rugklachten en RSI, oftewel de muisarm. Vooral mensen die zichzelf niet ontzien, lopen gevaar. Werknemers die hun prioriteiten anders stellen en zich niet zo druk maken, zijn vaak gezonder.

Heb jij last van gewrichts- of spierklachten door het werk? Rugklachten of RSI? Neem je maatregelen, meld je je ziek of werk je door? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Mariska

  29 september 2018 10:46

  Ben het helemaal met je eens.

  • jessica

   26 mei 2018 09:36

   Sinds ik een half jaar in de schoonmaak zit is de pijn in mijn schouder steeds erger geworden. Als ik een weekje vakantie heb trekt de pijn langzaam weg. Het is nu zo erg dat ik mijn arm niet kan optillen zonder ontzettend veel pijn. Zelfs als ik maar drie uur schoonmaak komt de pijn al omhoog. Help.. Wat moet ik nu? Ander werk zoeken? Minder werken wil ik niet ivm inkomen. Ik werk nu 12 uur. Wat hebben jullie gedaan?

   • Anoniem

    16 februari 2016 23:30

    Hallo allemaal,

    Ik ben 33 jaar en heb al 4 jaar lang last van mijn rug. Nu heb ik foto's laten maken en blijkt dat in mijn onder rug een beginnende slijtage zit. Nu werk ik dus ook nog in de zorg en twijfel ik dus of ik dit werk nog wel lang aan kan. Ik hoop het natuurlijk wel, maar dat ik iedere keer zo'n pijn in mijn rug hebt is erg vervelend. Iemand hier misschien tips voor me over wat ik nu moet doen?

    • Bram

     11 april 2016 15:43

     Slijtage is een proces dat helaas niet terug te draaien is. Echter is het wel goed mogelijk hier invloed op uit te oefenen. Door een gericht oefenprogramma waarmee je de rug- en buikspieren versterkt, de rug soepel maakt en waar nodig de houding optimaliseert (ook binnen de context van het werk) kunnen klachten verminderen en ook het proces vertraagd worden. Om je hier beter bij de kunnen helpen en begeleiden is het raadzaam om hulp te zoeken van een fysiotherapeut of oefentherapeut.

     Bepaalde zware belasting die dagelijks voorkomt, kan wel een belemmerende factor zijn, maar het hoeft niet per definitie te betekenen dat er moet worden gestopt met het doen van dit werk.

    • Bella_a

     17 december 2013 19:49

     Mijn vader heeft erg last van zijn pols. Uit onderzoek blijkt dat hij bij zijn pols een paar losse botje heeft zitten. Daarmee kan hij echter zijn pols bewegen, dus er wordt niks aan gedaan. Dit probleem heeft hij al jaren en door zijn werk wordt het alleen maar erger. Hij overbelast zijn andere hand en heeft nu dus last van zijn rechter pols en zijn linker schouder bij het optillen of leunen. Is zijn werkgever niet verplicht om ander lichter werk voor hem te zoeken of kan hij in aanmerking komen voor een uitkering?

     • Mimi

      03 september 2013 16:17

      Hallo,

      Ik ben een gezonde vrouw van 26 jaar jong en heb al bijna 3 jaar schouderklachten, ik vind dit persoonlijk veel te lang en vervelend voor iemand van mijn leeftijd. 3 jaar geleden ben ik in 2 maanden tijd van de trap af gevallen en heb twee keer een kop-staartbotsing gehad. Wat ik na deze ongevallen heb gekrege,n is dagelijkse last (niet altijd pijn) aan mijn schouder. Ik ben al veelvoudig bij de dokter geweest omdat de pijn mij soms te veel werd. Klachten: een constant zeurende uitstraling naar nek, arm en op mijn sleutelbeen (heel eng gevoel). Een opgezette oksel, en soms echte pijn waarbij ik niet wist hoe ik mijn arm moest houden. Wat heb ik al gehad: 5 behandelingen fysio, zeker 5 kuren diclofenac, een hormonenspuit in mijn schouder, een borstonderzoek, een foto en een echo (was kleine beknelling te zien, maar niet ernstig genoeg). Nu ben ik al een jaar niet naar de dokter geweest, omdat ik niet weer afgescheept wil worden met diclofenac en een spuit. Ik ervaar wel veel stress op het moment, maar het eigenlijk de afgelopen drie jaar geen dag gekend waarin ik mijn schouder niet voelde. Ook kan ik soms zelf mijn trui niet uitrekken, heel vervelend voor iemand van 26. Iemand nog tips, want ik ben het zat :) Groetjes Mimi

      • Ser

       23 april 2013 21:06

       Hallo allemaal,
       Linkerkant van mijn rug en schouder doet heel erg pijn al een jaar.
       Ik ben naar de huisarts geweest en moest eerst naar fysio en manuele therapie. Maar beide hebben niet geholpen. Dus ze hebben mij verwezen naar de neuroloog. Ik heb een mri-scan gehad en gelukkig was alles goed, maar omdat ik zo een pijn heb willen ze ruggenmerg prik doen? Heeft iemand ervaring met ruggenmergprik???? Hoop op een reactie..

       • Mandy

        04 maart 2013 15:36

        Ik heb sinds gisterochtend een hele erge pijn aan de rechterkant van mijn schouder tot onderaan mijn rug. Ik kan niet echt plaatsen waar de pijn vandaan komt. Het is zelfs zo erg dat ik er wakker van wordt. Pijnstillers werken ook niet en als ik op mijn waterbed ga liggen, lijkt het of de pijn erger wordt. Mijn man had gezegd dat ik maar een kussen onder mijn heup moet doen. Dat heeft wel een beetje gewerkt, maar nu vraag ik me toch af wat het kan zijn?

        • Josefin

         20 januari 2013 11:53

         Ben blij dat jij geen last ervan hebt en ik helaas wel. Oordeel niet over anderen mensen je weet toch niet wat ze voelen.

         • Sarah

          02 januari 2013 17:11

          Ik ben in 2011 als gevolg van steeds terug kerende rug- nek- en schouderklachten en spanning (waarvoor fysiotherapie niet hielp) terechtgekomen bij een importeur van een heel speciaal massagebed uit Zuid Korea. Het bed werkt volgens oosterse geneeswijze met infrarood warmte en massagerollers bestaande uit bepaalde mineralen. De behandelingen op dit bed hebben mij afgeholpen van de pijn en helpen het voor een groot deel voorkomen. Mijn rug blijft een zwakke plek en als de klachten terugkomen, ben ik er door een klein aantal behandelingen veel sneller vanaf dan dat 'het vanzelf over gaat'. Deze behandelingen helpen ruimte terugbrengen en -houden tussen de wervels. Ik heb veel andere mensen gesproken die door de behandelingen op dit bed van allerlei klachten afkwamen. Sowieso helpt het tegen allerlei spanningsklachten. Maar het helpt ook chronische pijn verlichten bij bijvoorbeeld reuma of hernia, whiplash en fibromyalgie.


          • Gerda47

           20 april 2012 21:20

           Ik heb al zo'n 2 jaar vooral bij kou, vreselijke kramp in mijn hals en keel. Het is of links of rechts. Het doet ongelooflijk veel pijn en de therapeut is er al mee bezig geweest, maar niks helpt.Wat zou dit toch kunnen zijn, want het is echt heel pijnlijk.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -