Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is aangepast aan het individu. Afhankelijk van je lengte en lichaamsbouw moeten het werkblad, de bureaustoel en eventueel een voetsteun ingesteld worden. Het is belangrijk dat werknemers goed voorgelicht worden over het verstellen van het meubilair. Vooral voor beeldschermwerkers is het belangrijk om een goed ingerichte werkplek te hebben. Op die manier kunnen klachten zoals RSI en rugklachten voorkomen worden. Bovendien werkt een goed ingerichte werkplek een stuk efficiënter.

Heb jij ervaring met ergonomie op de werkplek? Of heb je klachten mede doordat de werkplek niet goed is aangepast? Oordeel mee en wissel met anderen ervaringen uit! 

Terug naar het begin

Reacties

 • stefan

  01 februari 2012 14:26

  Iyengar yoga werkt bijzonder goed op houdings en rsi klachten. Heb al 10 jaar flink last van rsi en stijve rug, heupen etc, maar de laatste maanden al veel minder. Deze yoga vorm is gestoeld op alignment (goede houding), strekken en kracht. Probeer het een paar keer. Ik kan zware rsi armen hierdoor in een half uur weg krijgen na een dag kantoorwerk. En neem les, zeer de moeite waard.

  • Maarten

   05 augustus 2010 15:31

   Een aantal klachten zullen vanzelf oplossen als men de muis van de computer met de linkerhand zou gebruiken. Je zit rechter achter de computer en je gebruikt beide handen gelijkmatiger, waardoor de belasting van de spieren en pezen minder wordt.
   Sinds 2 jaar gebruk de muis links, koste even wat oefening, en de klachten van mijn armen en rug zijn verdwenen.

   • Margot

    24 oktober 2008 12:43

    Wie heeft er ervaring met een Swissbal als vervanging van een bureaustoel?
    De zitbal zou je continue in beweging houden zodat je rug,bekken en schouders niet verstarren.Is dat een juiste theorie of schuilen er toch gevaren bij het vervangen van stoel voor een zitbal.

    • Peter3076

     23 april 2008 15:34

     Leuk, maar houd de werknemer zelf ook rekening met ergonomie als er meubels thuis vevangen moet worden? Probeert de werknemer zelf ook RSI verkomen door thuis niet achter de computer te gaan werken als er klachten zijn?
     Van mijn (oud) collega's heb ik begrepen dat alleen de baas hiervoor moet zorgen en dat ze thuis doen waar ze zin in hebben. In het geval van RSI werd er op het werk niet gewerkt maar in de avonduren wel een website gebouwd.

     • Henk

      22 februari 2008 09:09

      Een geheel nieuwe website online: ergonomische-werkplek.nl

      • Martijn

       21 november 2007 15:34

       Een goede, ergonomisch ingerichte werkplek is maar een gedeeltelijke oplossing. Wat door veel mensen vergeten wordt is tijdig en voldoende rust nemen. Bij ons op het bedrijf staan 2 massagestoelen. Door elke dag 15 min gemasseerd te worden verdwijnen veel rsi klachten, stress tussen de schouderbladen en overbelasting van de onderrug. Een aanrader dus!

       • Bam

        22 oktober 2007 19:25

        Ik vind dit heel belangrijk! Op mijn huidige werkplek kan ik het niet makkelijk zeggen dat ik eigenlijk vind dat er nul naar arbo eisen wordt gekeken! Ik werk 50% van de tijd (fulltime baan) achter een laptop zonder enige aanpassing. Ik zit veel in de auto (lease bus) en dit is geheel niet naar mijn lichaamsmaten. Ik loop sinds kort bij fysiotherapie en heb overbelaste spier in rug. Waarschijnlijk gerelateerd aan bovenstaande punten. Mijn drempel is super hoog om hier iets over te zeggen. Omdat anderen geen last hebben. Ik voel me dan al gauw een aansteller, zo wil ik niet bekend staan. Erg is dit toch, dat ik er zo over denk! Ik ben vast niet de enige!!

        • Sanne (30)

         25 oktober 2005 00:00

         Helaas wordt er door bedrijven nog weinig aandacht geschonken aan schouder,nek, arm enz. klachten. "Aanstellerij", "zit tussen de oren", hoor je vaak.
         Laat een Arbo-arts naar je werkplek kijken. Laat deze je adviseren dan weet je in ieder geval dat je je best hebt gedaan.Want deze klachten zijn klachten van de toekomst en zijn helaas vaak van lange duur of blijvend.

         • Marijke 25

          25 oktober 2005 00:00

          Nadat ik een auto-ongeluk heb gehad is er door een arbeidsbemiddelaar naar mijn huidige werkplaats gekeken.
          Het bleek dat die zo beroerd was, dat ieder ander persoon er ook last van zou kunnen krijgen.
          Toch heb ik van de tegenverzekering zonder problemen een geheel aangepaste werkplek gekregen (ongeveer f 4000,--).
          Het blijkt dat ik nu veel liever zit, in plaats van dat ik maar noodgedwongen staande les geef aan de leerlingen.

          • Kim

           25 oktober 2005 00:00

           Een ergonomisch ingerichte werkplek kan zeker een goede bijdrage leveren aan RSI-preventie. Maar wanneer je 8 uur achter de computer zit, weinig beweging hebt of alsnog scheef in die ergonomische stoel gaat zitten, krijgt RSI alsnog een kans. Een ergonomische werkplek is dus niet genoeg.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl