Behandeling van RSI
Mensen in bepaalde beroepsgroepen hebben meer kans om RSI te ontwikkelen dan andere. Als zij RSI-gerelateerde klachten ontwikkelen, moeten ze deze onderkennen en maatregelen treffen. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, des te minder kans op herstel.
RSI is een lastige groep kwalen die vaak wordt onderschat. Bovendien is de diagnose soms moeilijk te stellen, juist omdat de kwaal zich op verschillende manieren manifesteert. Behalve de diagnose RSI kunnen ook de volgende diagnoses door een arts worden gesteld: rotatorcufflaesie, carpaal tunnel syndroom (CTS), tenosynovitis van Quervain, tenniselleboog, golfarm, slijmbeursontsteking aan schouder of elleboog, thoracic outlet syndrome (TOS).
Het is altijd de vraag of en hoe de aandoening verholpen kan worden. Sommigen komen er goed vanaf, maar andere blijven klachten behouden. Hoe meer klachten je hebt en hoe langer je ermee rondloopt, hoe moeilijker het vaak is deze te verhelpen. Bij iedereen zal het altijd een zwakke plek blijven.
Gezond eten en leven
Als je al RSI klachten hebt, is het belangrijk gezond te eten en te leven. Zorg dat je lichaam in goede conditie is. Licht ook je werkgever en bedrijfarts in. Het is helemaal niet nodig om meteen ontslag te nemen, overleg met je werkgever om je misschien tijdelijk ander werk te doen of gedoseerd verder te werken. Stoppen met werken zal je klachten ook niet meteen verminderen.
(Para)medische behandeling: fysiotherapie bij RSI
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een (para)medische behandeling nodig. Een spierinspannende therapie wordt in eerste instantie niet erg geschikt geacht, wel een rustige therapie: mensendieck, revalidatie of fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan helpen om de klachten bij RSI te verminderen. Meer over fysiotherapie en fysiotherapeuten bij jou in de buurt vind je op solvo.
Medicijnen
Als het nodig is, kun je in overleg met je arts besluiten om een spierverslapper of pijnstiller te slikken. Pas daar wel mee op omdat het geen genezende middelen zijn, maar ze slechts de pijn verdoven. Ook kunnen pijnstillers de aandoening verergeren doordat je geen pijnsignalen meer opmerkt.
Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts