Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van penopauze

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. T. van der Beek
4.8 uit 5 - 12 beoordelingen
Beoordeling icoon12 mensen vonden deze informatie nuttig

De penopauze kun je helaas niet voorkomen. Behandeling bestaat uit symptoombestrijding door het testosterongehalte in het lichaam te normaliseren. Hiervoor bestaan verschillende behandelvormen:

Testosteron gel

Testosterongel smeer je iedere ochtend op de huid. Aankleden mag na tien minuten. Het testosteron komt verspreid over de dag via de huid in de bloedbaan terecht. Dit zorgt ervoor dat het testosterongehalte in het lichaam nauwelijks schommelt. Een enkele keer levert dit een geïrriteerde huid op.

Testosteron pleisters

Net als bij de gel, wordt ook bij pleisters het testosteron via de huid opgenomen in een gereguleerde afgifte. Een testosteronpleister vervang je iedere 48 uur. Een voordeel is dat je de hormonen niet aan je vingers krijgt en verder niemand anders in contact kan komen met de hormonen, zoals kinderen. Om huidirritatie te voorkomen is het aan te raden om de pleister steeds op een andere plek te dragen.

Testosteron tabletten

Testosteron tabletten worden voorgeschreven door een arts. Het voordeel is dat de darmen testosteron snel opnemen en afbreken. Het nadeel is dat de testosteronspiegel hierdoor schommelt. Bovendien kunnen medicijnen in enkele gevallen een geïrriteerde maagwand als bijwerking hebben.

Testosteron Injecties

Een arts injecteert testosteron in de spier. Het voordeel is dat het lichaam testosteron direct opneemt, waardoor de testosteronspiegel snel stijgt. Helaas daalt na twee weken het testosteronniveau in het bloed ook snel weer. Een injectie moet dus op vaste momenten toegediend worden. Bovendien kan de behandeling pijnlijk zijn. Door de wisselende testosteronniveaus kan de man prikkelbaar, humeurig of emotioneel raken.

Wat kun je zelf doen tegen de Penopauze?

Je kunt ook zelf maatregelen nemen tegen de penopauze. Opvliegers kun je bijvoorbeeld verminderen met zelfhulpmiddelen. Verder helpt het om gezond en veelzijdig te eten en regelmatig te bewegen.

Je kunt ook zelf maatregelen nemen tegen de penopauze. Opvliegers kun je bijvoorbeeld verminderen met zelfhulpmiddelen. Verder helpt het om gezond en veelzijdig te eten en regelmatig te bewegen.

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Dr. T. van der Beek, arts en anesthesioloog bij Zuyderland
Drs. T. van der Beek

Arts en anesthesioloog

Zuyderland

Vond je deze informatie nuttig?

4.8 uit 5 - 12 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -