Om te begrijpen wat een lage bloeddruk is, lichten we eerst toe hoe een bloeddruk ontstaat. Het hart pompt onafgebroken bloed door de bloedvaten. Het lichaam brengt op die manier zuurstof rond en vervoert bouw- en afvalstoffen door het lichaam.
De bloeddruk wordt bepaald door de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Deze druk ontstaat door:
- de kracht waarmee het hart het bloed rondpompt
- de weerstand in het bloedvatstelsel
- de hoeveelheid bloed in het bloedvatstelsel
Bovendruk en onderdruk
De twee getallen van een bloeddruk bestaan uit een bovendruk en een onderdruk. Op het moment dat het hart samenknijpt, duwt het hart het bloed naar het bloedvatstelsel. Op dat moment is de druk in de grote lichaamsslagader het hoogst. De druk die op dat moment gemeten wordt in de grote lichaamsslagader heet de bovendruk.
Het moment dat het hart zich weer ontspant vult het zich met bloed en verspreidt het uitgepompte bloed zich via de grote lichaamsslagaders naar de kleinere aftakkingen. Hierdoor wordt de druk in de grote lichaamsslagader lager. De druk die op dat moment gemeten wordt in de lichaamsslagader heet de onderdruk.