In het begin van de overgang (de jaren voor de laatste menstruatie) begint de menstruatie onregelmatiger te worden. Soms is er weinig en dan weer hevig bloedverlies. Het is mogelijk dat een vrouw tijdens de overgang last heeft van de bekende overgangsklachten.
Opvliegers
Opvliegers zijn plotseling, korte, hevige warme-aanvallen. Bij opvliegers krijg je het plots heel warm en ga je heel hevig zweten. Opvliegers kunnen spontaan optreden, maar kunnen ook opgewekt worden door stress of alcohol. Opvliegers kunnen heel vervelend zijn; je hebt het gevoel dat iedereen het ziet en 's nachts houden ze je uit je slaap. Je kunt tijdens opvliegers klachten hebben als:
Verder kun je tijdens de overgang ook last hebben van andere symptomen:
Incontinentie tijdens de overgang
Verder krijgen sommige vrouwen na de overgang last van urine-incontinentie, ofwel ongewild urineverlies. Dat komt door slijtage, bevallingen en de verminderde oestrogeenproductie. Door verlies van spierkracht is het mogelijk dat je baarmoeder of een deel van je urinebuis, blaas of endeldarm gaat verzakken.
Vaginale overgangsklachten
Een paar jaar na de laatste menstruatie kun je andere lichamelijke symptomen van de overgang krijgen. Door verminderde hormoonproductie wordt de vagina droger en de huid rond de vagina dunner. Je kunt hierdoor last krijgen van pijn bij het vrijen (dyspareunie). Ongeveer een kwart van de vrouwen in de overgang heeft hier last van. Andere symptomen zijn vaginale afscheiding, jeuk of blaasontstekingen.
Seksuele veranderingen
Sommige vrouwen krijgen minder zin in seks. Door de bovengenoemde klachten en door de daling van het testosteron in het bloed neemt de behoefte aan seks af.
Dunnere en drogere huid
De huid op de rest van je lichaam wordt ook dunner en droger. Ook het haar wordt droger en kan uitvallen. De beharing op je gezicht of andere lichaamsdelen neemt toe door een toename van het mannelijke hormoon androgeen of een afname van de oestrogeenproductie. Sommige vrouwen krijgen hierdoor last van overbeharing.