Nagelbijten (Onychofagie)
Wat is nagelbijten?
Bij nagelbijten kauwt iemand de nagels van zijn vingers af. Vervolgens spuugt hij deze uit of slikt ze door. Soms wordt de huid rond de nagels ook afgebeten. Kenmerkend bij nagelbijten is dat iemand voortdurend de vingers controleert of deze allemaal gelijkmatig zijn afgebeten. Soms worden de nagels tot bloedens toe afgebeten. De medische term voor nagelbijten is onychofagie.
Ongeveer dertig procent van de peuters bijt op de nagels. Nagelbijten begint meestal rond de vier jaar en verergert tijdens de puberteit. Veel mensen stoppen met nagelbijten als zij volwassen zijn, maar toch behoudt ongeveer twintig procent van de volwassen Nederlanders deze vervelende gewoonte. Meer mannen dan vrouwen bijten aan hun nagels, vermoedelijk is dit omdat vrouwen meer geven om het uiterlijk van de nagels.
Symptomen nagelbijten
Vaak weet degene wel van zichzelf wanneer hij nagelbijt. Iemand die nagelbijt heeft vaak last van:
- Geïnfecteerde wondjes rond de nagels. Soms kan het nagelbed ontsteken (paronychia).
- Beschadigd nagelbed en daardoor deformatie, oftewel slechte ontwikkeling van de nagels
- Gebitsslijtage
- Maagproblemen
- Verminderd zelfvertrouwen
- Onverzorgd uitziende handen
Oorzaken nagelbijten
Er zijn twee soorten mensen die nagelbijten. Mensen die nagelbijten om:
- Praktische redenen, omdat de nagels te lang zijn.
- Als onderdeel van een psychische stoornis, nagelbijten valt onder de Impulse control disorder (ICD). Ook bijten kinderen met bijvoorbeeld obsessief compulsieve stoornis meer nagels.
Als het nagelbijten onbewust en of dwangmatig is dan kunnen bepaalde dingen het nagelbijten verergeren.
- Spanning, stress
- Angst
- Eenzaamheid
- Verveling
- Imitatie van anderen
- Erfelijkheid
- Vervanging voor duimzuigen
Nagelbijten vorm van perfectionisme
Recentelijk onderzoek wees uit dat nagelbijten vaak voortkomt uit perfectionisme. Perfectionisten vinden het lastig zich helemaal te ontspannen waardoor ze snel stress ervaren. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor frustratie, ongeduldiger en vaker ontevreden over niet bereikte doelen.
