Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wel of geen verdoving bij de tandarts?

De ene persoon ziet erg op tegen een bezoekje aan de tandarts, terwijl de ander het geen probleem vindt. Zo zit het ook met een verdoving: de één heeft liever wel een verdoving, de ander liever niet. Deze keuze is heel persoonlijk.

Terwijl de ene patiënt nauwelijks pijn heeft tijdens een behandeling en het vervelend vindt dat een verdoving pas na een paar uur is uitgewerkt, kan de andere patiënt pas relaxen in de stoel als de te behandelen tand of kies goed verdoofd is. Sommige mensen vragen tijdens de tandheelkundige behandeling nog om een verdoving, omdat de pijn te vervelend is.

Wanneer kies jij voor een verdoving? Wat zijn eventueel jouw bezwaren daartegen? En wat zijn je ervaringen?

Terug naar het begin

Reacties

 • wieetse

  18 februari 2018 18:39

  Heb aan de rechterkant een wortelkanaalbehandeling gehad, nu is de linkerkant pijnlijk aan de slaap en achter het oog. Denk dat het aan de verdoving ligt of is dit aangezichtspijn?

  • alicia

   02 juni 2017 14:30

   Ik haat de verdoving omdat hij eruit ziet als een prik/spuit.
   Ik wil niet dat er in mijn mond geprikt wordt.
   Als ik een behandeling boven mijn pijngrens moet ondergaan ga ik onder narcose.
   Ik wil niet wakker zijn als er pijn uitgeschakeld is bij mij, en al helemaal niet zo'n spuit in mijn mond
   Het laatste van alles wat ooit in mijn mond mag, is een spuit!
   Waarom bestaan die spuiten? Schande!

   • Marlena

    27 mei 2017 07:33

    Ik moet al enige tijd mijn verstandskies laten trekken, maar de laatste keer is de behandeling voortijdig stopgezet omdat ik onwel begon te worden en vooral de prik niet kon verdragen. Kan iemand mij advies geven hoe ik hier het beste doorheen kan komen. Narcose tandarts is te duur voor mij. Hoe kan ik een volgende poging er het beste doorheen komen of zijn er andere manieren om het minder heftig en pijnlijk te maken. Alle soorten tips zijn van harte welkom! Bij voorbaat dank.

    • Lottie

     09 januari 2017 15:03

     Vandaag twee gaatjes laten vullen zonder verdoving. Het eerste gaatje was iets groter dan op de foto te zien was, maar niet heel groot. Bij het boren is het gevoel wat irritant, maar de rest; het spoelen, vullen en slijpen verliep pijnloos. Ook bij het tweede gaatje viel het mee. Alleen bij het boren is het een wat irritant gevoel. Had met mijn tandarts afgesproken dat ik mijn hand omhoog zou doen als ik even pauze wilde, dat ging prima. Gewoon rustig blijven en aangeven wat je wilt. Werkt bij mij goed. Ik had ook een erg aardige tandarts :-)

     • Ies

      13 juli 2016 00:04

      Hey, ik ben nogal bang. Ik ben elf en morgen moet ik een gaatje laten vullen voor het eerst, maar ik weet helemaal niet wat moet ik doen. Moet ik met of zonder verdoving of mag ik niet kiezen? P.S. Ik ben super bang voor naalden.

      Helluuup a.u.b.

      • Lilith

       11 augustus 2015 16:21

       Nou, ik heb drie gaatjes laten vullen en bij alledrie geen verdoving genomen. Doodsangst voor naalden, maar gelukkig een hele vriendelijke tandarts. Bij één van de gaatjes vroeg ik letterlijk wanneer hij nou zou beginnen, terwijl hij net klaar was.

       • Jeanne

        03 juni 2015 21:04

        Kom net terug van mijn tandarts en vertelde dat ik een Apex resectie moest ondergaan, de tandarts heeft nogmaals een foto gemaakt er was niets te zien of er een ontsteking zat, was ook niet te zien, zag er prima uit. Zo zie je ook kaakchirurgen maken fouten, de tandarts zal zijn foto opsturen naar de kaakchirurg, mijn brug is nu netjes geplaatst. De ellende van een Apex is mij gespaard gebleven en de kaak zal vanzelf met rustig kauwen wel genezen.

        • Jeanne

         01 juni 2015 20:42

         Reactie van 18 mei, ben naar de kaakchirurg geweest naar aanleiding van die pijn, daar werd een ontsteking geconstateerd en er moet een Apex resectie gedaan worden. Heb zelf een verwijzing gevraagd, volgens de tandarts ging het vanzelf wel over. Ondertussen is de brug al gereed, nu maar hopen dat het past en er nog een paar jaar plezier van zal hebben. Had het liever anders gezien, snap niet dat de tandarts de ontsteking niet eerder ontdekt heeft. Er is geen weg terug en ik zal er mee moeten leven, eerst maar de brug erin en volgende week de apex uitvoeren en weer pijn lijden.

         • Jeanne

          18 mei 2015 13:07

          Nog even een reactie op mijn vorige post, werd vanmorgen gebeld door de tandarts dat de brug van de achterste kiezen nog niet klaar is, het moet nog even gepast worden voor het porselein erop gaat, is dit normaal? Dat is al drie keer happen in een paar maanden en nu weer passen, ik word er moedeloos van.

          • Jeanne

           17 mei 2015 20:44

           Kreeg een paar verdovingen met een brug plaatsen, ook dat ging mis. Schijnbaar heeft de tandarts met prikken het bot geraakt, de eerste weken heel veel pijn. De pijn is wel minder maar na twee maanden nog gevoelig, ook het plaatsen van de driedelige brug zit niet mee, heb al drie keer terug moeten komen om weer te happen en te passen en er moest een snee in het tandvlees geboord worden en dan met een kaak die nog steeds gevoelig is. Het zijn de achterste kiezen, schijnbaar heeft de tandarts daar minder ervaring mee. Van de week moet ik terug komen en hoop dat de brug nu past.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -