Spinnenbeet
Officieel zijn spinnen en teken geen insecten, omdat ze acht poten hebben. Toch behandelen we hier de spinnenbeet en tekenbeet. Een teek is een spinachtige parasiet, nauwelijks groter dan een speldenknop, die vervelende ziektes kan veroorzaken zoals Lyme en FSME. Het is daarom van belang je goed te beschermen tegen teken en een tekenbeet vroegtijdig te herkennen. Lees de aandoening tekenbeet voor meer informatie over tekenbeten.
Spinnenbeet herkennen
Voor mensen met spinnenangst is het misschien wel de grootste nachtmerrie: een spinnenbeet. De spin verspreidt met zijn tanden een krachtig gif. Hoewel de meeste spinnen giftig zijn, komt een spinnenbeet gelukkig niet vaak voor, zeker niet in Nederland. Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Na een spinnenbeet kun je last krijgen van de volgende symptomen:
- Jeuk of huiduitslag
- Brandende pijn
- Spierkramp
- Koorts
- Extra speekselaanmaak
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
In enkele gevallen kun je een overgevoeligheidsreactie hebben op een spinnenbeet. Je hebt dan ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag of je kunt zelfs in een coma raken.
Spinnenbeet behandelen
Bij een oppervlakkige spinnenbeet is het voldoende om de wond schoon te maken, eventueel te koelen en een verband aan te brengen. Ben je gebeten door een giftige spin? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Het is handig om te weten van welke spin de spinnenbeet afkomstig is. Meestal krijg je één of meerdere van de volgende medicijnen om een spinnenbeet te behandelen:
- Pijnstillers
- Antihistaminica (tegen een allergische reactie)
- Antibiotica
- Tetanusinjectie
- Specifiek antigif bij speciale spinnen
Tekenbeet herkennen
Een teek blijft op de bijtplek zitten. De tekenbeet is pijnloos, hierdoor valt hij bijna nooit op. Je kunt een tekenbeet herkennen aan een kleine rode vlek. Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen, omdat hij ziekten kan overbrengen. Ziekten die een teek kan overbrengen zijn de ziekte van Lyme en Früh Sommer Meningo-Encefalitis (TBE). Deze laatste komt in Nederland nog niet voor, maar wel in Duitsland, en andere delen van Europa en Azië.